Си Дзинпин няма много варианти да отговори на ЕС, без да започне търговска война

От източната държава зависи търговското бъдеще на Европа

17:00 | 14 юни 2024
Автор: Антония Косева
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Китай вероятно ще предприеме ограничени и целенасочени ответни мерки срещу Европейския съюз, след като блокът увеличи митата за китайските електрически автомобили. Пекин се опасява, че по-рязък отговор от тяхна страна може да има негативен ефект.

ЕС се присъедини към САЩ, Турция и други държави, които предприемат действия за ограничаване на рязкото нарастване на вноса от азиатската страна, след като от следващия месец митата върху китайските превозни средства ще достигат до 48%. Министерството на търговията на Китай и неговата търговска камара в ЕС разкриха стъпката на Брюксел след обявяването ѝ в сряда.

Макар че ответните мерки могат да помогнат за възпиране на по-нататъшни стъпки за защита на търговията по света, опасността за Пекин е, че твърде силният отговор ще насърчи по-нататъшно трансатлантическо сближаване срещу Китай - в разрез с усилията на президента Си Дзинпин да насърчи "стратегическата автономия" в Европа.

"Ако Китай отговори с агресивни мита, рискува да предизвика търговска война", казва Джо Пейсел, икономически анализатор в изследователската компания Trivium China. "Според него Пекин отчаяно се опитва да избегне това.


Китай е по-зависим от износа за Европа | Както и в САЩ, Китай може да обложи с мита по-малко стоки в случай на търговска война

Китай вече е изправен пред перспективата за увеличаване на търговското напрежение със САЩ, тъй като бившият президент Доналд Тръмп, който през първия си мандат въведе няколко цикъла на повишаване на митата за китайски стоки, води осезаемо в някои анкети преди изборите през ноември. Под ръководството на президента Джо Байдън се наблюдава все по-голяма координация между развитите икономики срещу Китай, като през последните седмици Групата на седемте започна да нарича страната поименно за изкривяването на световната икономика.

Merics, базиран в Берлин изследователски институт, който се фокусира върху Китай, прогнозира, че китайските ответни мерки ще се съсредоточат върху селскостопански продукти като сирене и свинско месо. След като ЕС започна антидъмпинговото си разследване на електромобили, Пекин започна проверка на европейски алкохолни продукти като бренди и коняк. Франция, която настояваше за китайския ход на Брюксел по отношение на електромобилите, е основен износител на алкохолите.

Китайски фирми са подали официално искане до властите за антидъмпингово разследване на вноса на свинско месо от ЕС, съобщи държавното издание Global Times в четвъртък.

Евентуално ограничаване на продуктите би навредило на Испания, най-големият доставчик на месо от ЕС, за Китай. Държавните медии също така сигнализираха, че Пекин обмисля да наложи мита до 25% върху вносните автомобили с големи двигатели, което би засегнало част от продажбите на германските автомобилопроизводители в страната.

"Пекин няма да се насочи към продукти от ЕС, от които все още се нуждае", написа в бележка от четвъртък водещият анализатор на Merics Джейкъб Гюнтер. "Тези стоки включват машини, висококачествени индустриални суровини, химикали и медицински технологии", каза той.

Избягване на „свръхреакция“
Действията на самия ЕС също може да се окажат ограничени. Работоспособността на китайските производители на автомобили означава, че дори при въвеждането на новите мита те вероятно ще продължат да реализират печалба. Китайските компании също така се стремят бързо да изградят заводи в Европа, което би намалило въздействието на мерките върху вноса.

"Пекин вероятно иска да избегне митническа война, като същевременно продължи да дава възможност на своите електрически автомобили да навлязат на европейския пазар", казва Джа Ян Чонг, доцент по политически науки в Националния университет на Сингапур. "Прекалената реакция може да застраши и двете цели."

Чонг заяви, че ответните мерки могат да бъдат насочени към конкретни членове на ЕС или дори към определени области, за да се окаже натиск.

Първоначалната реакция на Китай се изразяваше в словесно осъждане. Министерството на търговията поиска от ЕС да поправи "грешката си". Китайската търговска камара в блока нарече стъпката "протекционистка" и заяви, че някои твърдения за субсидии са "неоснователни или преувеличени".

Острата опозиция на Китай


"ЕС пренебрегна фактите и правилата на СТО, пренебрегна многократното категорично противопоставяне на Китай, пренебрегна призивите и несъгласието на много правителства и индустрии, членуващи в ЕС, и действа едностранно. Китай е силно обезпокоен и силно недоволен от това, а китайската промишленост е дълбоко разочарована и категорично се противопоставя на това."

Изявление на Министерството на търговията
Говорителят на Министерството на търговията на брифинг в четвъртък заяви, че в даден момент Китай може да подаде жалба до Световната търговска организация.

Но междувременно двете страни могат да се ангажират двустранно. След обявяването на новите мита ЕС заяви, че се е свързал с китайските власти, "за да обсъди тези констатации и да проучи възможните начини за разрешаване на проблемите".

"Все още има място за преговори", казва Ту Синкуан, декан на Китайския институт за изследване на СТО към Университета за международен бизнес и икономика в Пекин. "Окончателните решения ще бъдат взети след няколко месеца, така че все още има време. Дори след налагането на митата все още е възможно да се координират позициите"

Авиацията и селското стопанство бяха сред секторите, за които Пекин предупреди ЕС, че могат да бъдат обект на мита преди решението на Брюксел, съобщи миналата седмица Bloomberg.

Според Алисия Гарсия Хереро, главен икономист за Азия и Тихия океан в Natixis SA, дори и в този случай ще бъде използвана и тоягата - "Това е само началото", каза тя. "Китай няма да предприеме ответни мерки веднага, но в крайна сметка ще намери начин".