Apple ще "плаща" за ChatGPT чрез дистрибуция

Компанията търси най-добрите варианти за интеграция на модерните чатботи

13:14 | 13 юни 2024
Автор: Антония Косева
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук и неговите висши заместници представиха тази седмица знаково споразумение с OpenAI за интегриране на ChatGPT в iPhone, iPad и Mac. Тази сделка не остана, обаче, без финансови условия.

До понеделник нямаше отговор на въпроса: коя компания плаща в рамките на сътрудничество, което има потенциално трайни парични ползи и за двете. Според хора, запознати с темата, партньорството не се очаква да генерира значими приходи за нито една от страните - поне не в началото.

Споразумението между двете страни включва интегрирането на ChatGPT - дигитален асистент, който отговаря на въпроси, свързани с търсенето на информация - в Siri и в новите инструменти за писане.

Като част от партньорството Apple няма да плаща на OpenAI, казват източници, които са пожелали да не бъдат идентифицирани, тъй като условията по сделката са поверителни. Вместо това от компанията смятат, че налагането на марката и технологията на услугата с изкуствен интелект в стотици милиони нейни устройства е равностойно или по-ценно от паричните плащания.

В същото време, благодарение на OpenAI, Apple получава предимството да предлага на потребителите си усъвършенстван чатбот, който потенциално би могъл да подтикне потребителите да прекарват повече време на устройствата си или дори да плащат за допълнителни ъпгрейди.

Представители на двете компании отказаха коментар.

Договорът с OpenAI е част от сериозния стремеж на Apple да интегрира изкуствения интелект. Производителят на iPhone изложи плановете си по време на речта си на годишната конференция Worldwide Developers Conference, като показа функции с иновативната технология за всичките си модели устройства. Възможностите, които не са свързани с ChatGPT, а са обозначени като Apple Intelligence, са разработени от самата компания.


Сам Олтман, главен изпълнителен директор на OpenAI (вляво), и Еди Кю, старши вицепрезидент в Apple, по време на WWDC.
Снимка: Bloomberg Mercury

Но дори и парите да не са основен фактор в сделката между Apple и OpenAI, възнаграждението може да се появи по-късно.

При сегашната конфигурация на партньорството им може да се окаже скъпо за OpenAI, която трябва да плаща на Microsoft за хостването на ChatGPT в облачните им компютърни системи Azure. Колкото повече хора използват най-известния чатбот, толкова повече нарастват разходите на компанията му създател.

А интеграцията в устройствата на Apple - макар и по желание на потребителите и ограничена до последното поколение продукти - заплашва да увеличи значително бюджета им.

ChatGPT ще се предлага безплатно в продуктите на Apple. Двете страни на споразумението все пак могат да спечелят пари, като превърнат безплатните потребители в платени акаунти.

Абонаментните планове на OpenAI започват от 20 долара на месец - такса, която покрива допълнителни функции като възможност за анализ на данни и генериране на повече видове изображения.

Сделката все още не е ексклузивна и производителят на iPhone вече обсъжда предлагането на чатбота Gemini на Google като допълнителна опция. Това споразумение трябва да бъде сключено по-късно тази година.

Apple са водили разговори и с Anthropic като потенциален партньор за чатбот, съобщиха за Bloomberg запознати, по-рано тази година. Идеята е в крайна сметка да се предложи набор от услуги с изкуствен интелект на потребителите.

В крайна сметка Apple има за цел да печели пари от ИИ, като сключва споразумения за споделяне на приходите, чрез които да получава дял от партньорите си, които монетизират резултатите от чатботове на платформите им, твърдят експерти.

Компанията вярва, че AI може да намали милиардите долари, които получава от сделката си за търсене в Google, тъй като потребителите ще предпочитат чатботове и други инструменти пред търсачките.

Предоставянето на собствени услуги за изкуствен интелект няма да е толкова скъпо, защото повечето от тях се обработват на самите устройства, а не чрез облак. Все пак компанията увеличава операциионните си центровете за данни, за да поддържа нови онлайн услуги с иновавативния онлайн помощник, които се справят с по-сложни задачи.

За да бъде Apple Intelligence успешен, компанията ще трябва да го разшири до други държави и езици. Това може да се окаже предизвикателство в Китай, един от най-големите чуждестранни пазари на Apple, където услуги като ChatGPT и Gemini са забранени

Според хората компанията все още не е постигнала споразумение с местен китайски доставчик, който да се занимава с функциите на чатбота, но обмисля споразумение с компании като Baidu и Alibaba Group Holding Ltd. Засега Apple Intelligence се предлага само на американски английски език, но компанията има за цел да поддържа повече езици през следващата година.