Apple обяви партньорство с ChatGPT

Марк Гърман, Bloomberg

12:12 | 11 юни 2024
Обновен: 12:25 | 11 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Нови неща има ли или разочароваха с обявените характеристики? Толкова са големи очакванията около изкуствения интелект.

Имаше наистина големи очаквания и Apple отговори на тях. Уолстрийт им оказа голям натиск да пуснат бързо изкуствен интелект. Apple го направи.

С нищо обаче не изпреварват конкуренцията. Няма нищо, с което да кажат, че са най-добрите.

Обикновено когато Apple идва толкова късно на купона се появява с най-доброто. Не и този път.

Те показаха просто някакви функционалности за изкуствен интелект. Отличиха се с дълбока интеграция и внимание към функционалности, които вярват, че потребителят може да използва ежедневно.

Няма обаче никакъв пробив.

Когато OpenAI показа за пръв път ChatGPT, това беше пробив, защото бе основна технология. Също и при някои от последните съобщения на Microsoft, Meta и Google. Apple има по-опростен подход.

Затова мисля, че нямаме нищо повратно, нищо особено ново. В съчетание с това, че се очакваше от известно време, според съобщения на самите Apple.

Жена

Това беше презентация от почти 2ч. И като стигнаха до партньорството с OpenAI, не беше много. Защо така?

Марк Гърман, Bloomberg

Партньорството на Apple с OpenAI е един компонент на общата тема за изкуствения интелект. Както сме казвали много пъти, има 3 компонента на стратегията за изкуствения интелект.

Моделът за прилагане в устройство, при който изкуственият интелект обобщава известията, приоритизира информацията и проактивно я представя на потребителя.

Има езиков модел, базиран в облака, който използва максимално, за да предостави допълнителни данни за обработка на текст и обобщаване на статии.

OpenAI е третият стълб. Те дават функционалностите на чат ботовете.

Така че има още много да се съобщава.

Apple не иска да прегърне или да остави OpenAI да превземе собствените й инструменти за изкуствен интелект. Това е част от пъзела.

Какво ще кажете за личните данни? Защитата им бе голяма тема в презентацията, но Илон Мъск продължава да критикува Apple заради сигурността. Каза, че би забранил устройствата на Apple в компанията, ако са с OpenAI.

Просто мисля, че сме на това ниво на потребителски устройства. Технологията за изкуствен интелект на OpenAI е толкова напреднала, че се става вездесъща. Захранва някои основни модели на Microsoft, Google и кой ли още не.

Това просто е част от всичко. Скоро Илон ще трябва да забрани всеки телефон в офиса. Мисля, че тук просто иска да привлече внимание към големия ден на Apple.

Да не забравяме, че Илон беше основен играч в зората на OpenAI и отпадна с някои от другите играчи. Така че може би се чувства леко изоставен.