Как работи един руски агент, за да оформи историята на Москва в Европа и България

Журналист от Северна Македония на име Дарко Тодоровски е получил плащания, за да публикува материали в България

18:50 | 11 юни 2024
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Работник от руското разузнаване, който ръководи кампания за дезинформация на Кремъл в Африка, е помагал за провеждането на операции за влияние в Европа в продължение на години, според документи, видяни от Bloomberg, и правителствени служители, запознати с въпроса.

Артем Куреев, идентифициран като агент на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ)в естонско съдебно дело през 2022 г., е имал чести контакти с най-малко половин дузина европейски журналисти, организирал е и е покривал пътните разходи за някои от тях, за да посетят окупираните територии в Украйна, и понякога изглежда е предлагал да плати за новинарски статии, показват документите.

В други случаи той е възприел по-фини методи, за да се опита да повлияе на отразяването на събития, като организира интервюта, маркира и обсъжда теми в новините или организира пресконференции.

Г-7 и Европейският съюз превърнаха борбата с руската дезинформация и операциите за влияние в основен приоритет преди срещата на върха на лидерите в Италия този месец. Тези усилия включват публично разобличаване на руските кампании и методи, санкциониране на медии и лица и координиране на отговорите на действията на Москва, както и стремеж за предотвратяване на разпространението на дезинформация в основните технологични платформи.

Все пак противодействието на такива кампании за дезинформация не е лесно, тъй като те са насочени към всяване на объркване и съмнение в целевите аудитории, вместо да убеждават хората в конкретен набор от факти, за да поляризират обществата по въпроси като миграцията, войната или отношенията на Запада с останалия свят.

Документите, видяни от Bloomberg, предоставят задълбочена представа за операциите и методите на един агент от руското разузнаване, участващ в кампании за влияние в Европа. Вероятно има много други като него, които да провеждат подобни операции на целия континент и другаде.

През февруари Държавният департамент на САЩ обвини руските разузнавателни служби за предоставяне на материална подкрепа и насоки на нова информационна агенция, наречена „Африканска инициатива“. Държавният департамент каза, че проектът разпространява „смъртоносна дезинформация“ за САЩ и Европа, включително за епидемия от вирусна болест, пренасяна от комари, в опит да подкопае програмите за обществено здраве.

Куреев е посочен като главен редактор на инициативата и се казва, че проектът също така е наел членове от „разпадащите се предприятия“ на покойния лидер на наемническа група "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина при самолетна катастрофа миналата година.

Федералната служба за сигурност, известна като ФСБ, и "Африканска инициатива" не отговориха на искания за коментар за Куреев.

Куреев също беше посочен от разследващия уебсайт The Insider през януари като контакт на латвийски депутат в Европейския парламент в оставка Татяна Зданока, която изданието обвини в сътрудничество с руското разузнаване. Зданока, която не се кандидатира на изборите за Европейски парламент през уикенда, отхвърли обвиненията в изявление във Фейсбук. Нейният офис каза в имейл, че Зданока е видяла Куреев веднъж в Брюксел на събитие в Европейския парламент, но освен това тя не знае нищо повече за него.

Кремъл отрича Русия да участва в кампании за дезинформация в Европа. Говорителят на Путин, Дмитрий Песков, през януари отхвърли обвиненията в шпионаж срещу Зданока като „лов на вещици“, сравним с ерата на Маккартизма в САЩ през 50-те години на миналия век. „Колко души бяха арестувани и хвърлени в затвора по обвинения във връзки с комунисти или КГБ?“ каза той пред репортери. "Това е същото."

Един от авторите на историята на The Insider, бившият репортер на Bellingcat Христо Грозев, миналата година заяви, че журналист от Северна Македония на име Дарко Тодоровски е получил плащания, за да публикува материали в България.

Руски документ, видян от Bloomberg, показва, че Куреев се е съгласил да плати на Тодоровски 300 евро за статии в две издания. Не е известно дали и кога са направени такива плащания.

Тодоровски каза, че е участвал в три посещения във военни зони в Украйна, организирани за журналисти от Министерството на отбраната на Русия. Той познава Куреев чрез тези престурове като човек с медийна компания, който е „сътрудничил с много журналисти от различни страни, включително Запада“, каза той в понеделник в имейл отговори на въпроси.

Тодоровски каза, че статии, които той е написал за тези посещения, са публикувани в България, но той отрече твърденията на Грозев за плащания. „Изявления без доказателства, че съм получавал пари и инструкции, са несериозни“, каза той.

Според документите кореспонденцията между двамата мъже от 2021 г. до 2023 г. включва инструкции за разпространение и намиране на статии в руски и английски преводи на странични уебсайтове като londonnewstime.com и veteranstoday.com, както и хотелски резервации, направени от Куреев за двама от престоя на Тодоровски в Русия през април м.г.

Тодоровски каза, че тогава е имал покана да участва в телевизионни предавания за Азия „и имаше конференция и работна среща в университета“. Той допълни, че тъй като участва в много конференции и форуми, няма как да знае кой плаща всичките му хотели. Тодоровски каза, че се е срещнал с Куреев през 2022 г. в Русия.

Някои от обмените отразяват техниките на типична проруска пропагандна кампания, която често включва изфабрикувани новини, насадени на маргинални уебсайтове и след това разширени чрез публикации в социалните мрежи или подхванати от държавни медии.

Европейски правителствен служител каза, че Куреев и Тодоровски миналата година са участвали в работата по уебсайт, наречен „antibellingcat“, посветен на дискредитирането на разследващото издание.

Тодоровски каза, че е напуснал проекта преди година и смята, че вече не е активен.

Европейският служител, който пожела анонимност, тъй като информацията е чувствителна, каза, че Куреев е имал контакт с руското военно разузнаване ГРУ относно някои аспекти от неговите операции за влияние в Европа. ГРУ не отговори на искане за коментар.

Отделни документи показват, че Куреев е резервирал и платил полетите на група журналисти да посетят Крим през 2023 г., много след като е започнала пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Русия завзе Крим през 2014 г., което предизвика международни санкции в отговор.

Куреев е в контакт с други репортери след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. и години преди това.

Документите сочат, че той и друг офицер от разузнаването са се срещнали отделно с поне един репортер от страна-членка на ЕС в Русия, Турция и другаде. Поне в два случая, през август 2019 г. и през март 2022 г., руските контакти на журналиста поеха пътните разходи.

Въпреки че много от тези дискусии са свързани с отразяване на новини, като улесняване на интервюта или организиране на пътувания до окупираните от Русия райони на Украйна, документите не предоставят доказателства, че работата на тези журналисти е ръководена или финансирана от Москва.

През 2021 г. Куреев е бил в контакт с журналисти и посредници като част от план за ангажиране на пресата в европейските нации около председателството на Русия в Арктическия съвет, според някои от документите. Един от посредниците се свърза с няколко местни журналисти в скандинавска страна, но не е ясно дали някой от тях е отговорил.

Къде пише Дарко Тодоровски

Христо Грозев спомена името на Дарко Тодоровски по време на изслушване в българския парламент през 2023 г., посочвайки, че руски пари за медийно влияние минават през мрежа, контролирана от Северна Македония, напомня "Свободна Европа".

Дарко Тодоровски е роден в източния македонски град Делчево, познат още като Царево село. В отговора си до македонската редакция на "Радио Свободна Европа" Дарко Тодоровски посочи, че от началото на руската инвазия в Украйна е публикувал няколко свои статии в българския сайт Pogled.info, като е обяснил, че те са написани по време на трите журналистически тура в контролирани от руските сили зони в Украйна.

Pogled.info е един от сайтовете, които според изследването на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания (ФХСИ) най-често разпространяват руска пропаганда от началото на пълномащабния конфликт в Украйна.

В Северна Македония анализи на Тодоровски най-често са публикувани в портала Antropol, близък до про-руската партия "Левица". Тодоровски се изявява като военен анализатор и политолог и в няколко други регионални медии и проруски сайтове в Северна Македония. Той е колумнист, военен наблюдател и експерт по международни отношения и в руския портал "Балканист".

Тодоровски е посочен и като кореспондент и военен анализатор на "Африканска инициатива", на която Куреев е главен редактор.