"Диви" облигации може да помогнат за опазване на животни в Африка

Южноафриканската банка FirstRand Ltd. иска да емитира петгодишни облигации на стойност около 233 млн. долара през тази и следващата година, като част от тях ще бъдат насочени към усилията за опазване на двата застрашени вида

18:25 | 23 май 2024
Автор: Антъни Сгуазин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Rand Merchant Bank (RMB) наподобява новаторските облигации на Световната банка за опазване на носорозите, като се стреми да използва дълговите пазари за набиране на средства в помощ на популациите на африканските хиенови кучета и лъвове.

Базираното в Йоханесбург подразделение за инвестиционно банкиране на FirstRand Ltd., най-голямата банка в Африка по пазарна стойност, иска да емитира петгодишни облигации на стойност около 233 млн. долара през тази и следващата година, като част от тях ще бъдат насочени към усилията за опазване на двата застрашени вида.

„Световната банка трябва да бъде похвалена“, казва Мартин Потгитер, директор на отдела за природен капитал на RMB. „Техният мандат е да правят интересни неща в някои части на света и да карат търговските банки да ги копират.“

През 2022 г. Световната банка пусна първата в света облигация за диви животни, като набра 150 млн. долара, които ще бъдат частично използвани за опазването на черните носорози в два резервата в Южна Африка. Възвръщаемостта на тези петгодишни облигации ще се определя от темпа на нарастване на популацията. По това време тя заяви, че се надява тази структура да бъде имитирана.

„Тя даде пример за това какво може да се направи, дори когато мнозина смятаха, че не е възможно да се насърчат частните инвеститори да подкрепят подобна структура“, заяви по-рано тази година Мариса Дрю, главен директор по устойчивостта на Standard Chartered Plc. Преди това Дрю е заемала същата длъжност в Credit Suisse, която консултира Световната банка по отношение на облигациите.

Завръщането на лъвовете

RMB, заедно с южноафриканския фонд Endangered Wildlife Trust, планира да продаде облигации на стойност около 600 млн. ранда (33 млн. долара) през ноември, за да подпомогне увеличаването на популацията на африканските хиенови кучета в Южна Африка, каза Потгитер в интервю. През март следващата година, заедно с EWT и фондация „Паркове на мира“, RMB възнамерява да продаде облигации на стойност 200 млн. долара, за да подпомогне повторното въвеждане на лъвове в националния парк Лимпопо в Мозамбик, каза той. Издаването на двете облигации не е сигурно, каза той.

„EWT работи с Rand Merchant Bank за разработване на облигации за дивата природа за двата вида с цел да се осигури финансиране между 100 и 150 млн. ранда за опазване на хиеновите кучета и лъвовете“, заяви Кишайлин Четти, старши мениджър на EWT за устойчиво финансиране и бизнес партньорства, в коментар, изпратен до Bloomberg. „Надяваме се, че това може да бъде катализатор за по-нататъшни облигации за дивата природа в Южна Африка.“

Според Потгитер RMB си сътрудничи с много от същите партньори, които са работили по облигациите на Световната банка. На Conservation Alpha беше възложено да определи успеха на облигациите за носорози и плащанията по тях. Зоологическото дружество на Лондон беше назначено за проверяващ агент.

Съгласно структурата на облигациите за носорози емитентът прави вноски за опазване на животните, вместо да плаща купони, а купувачите на облигациите получават плащане въз основа на предварително зададени цели за увеличаване на популацията.

По данни на Международния съюз за защита на природата в дивата природа в Африка са останали около 1400 африкански хиенови кучета, известни още като нарисувани кучета заради многоцветната си козина. Постъпленията, които могат да бъдат използвани за опазване, около 70 милиона ранда, ще бъдат използвани за укрепване на редица фрагментирани популации в южна Африка, казва Потгитер.

В Мозамбик, където популациите в дивата природа са били унищожени по време на гражданската война, през 2001 г. е създаден националният парк Лимпопо, който се намира в съседство с националния парк Крюгер в Южна Африка. Паркът се управлява отчасти от Фондацията за паркове на мира, основана от Нелсън Мандела, нидерландския принц Бернхард и милиардерското семейство Рупърт, което контролира компанията за луксозни стоки Richemont.