Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Тестовете върху животни не дават адекватни данни за ефектите върху хората

д-р Диляна Филипова, доктор по генетика и учен в организацията "Доктори срещу експериментите с животни",

11:43 | 9 септември 2022
Обновен: 11:58 | 9 септември 2022
Автор: Таня Жекова

Тестването на медицински, козметични и химически продукти върху животни не е морално и научно оправдано, тъй като данните от тези изследвания не дават точна информация за евентуалните ефекти върху хората и причиняват безсмислено страдание на хиляди животни, участващи в тези експерименти. Това коментира д-р Диляна Филипова, доктор по генетика и учен в организацията "Доктори срещу експериментите с животни", в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Роселина Петкова.

„Над 90% от успешните тестове с животни отпадат при изследванията с хора, защото дават много тежки странични ефекти и дори причиняват смърт в някои случаи. От морална гледна точка техните страдания и смърт не са оправдани, като се има предвид лошото качество на информацията която се добива по този начин“, категорична е тя.

По нейни думи животните се използват за тестове по няколко причини. „Ако става въпрос за тестовете във фармацевтичната, както и химическата и козметичната индустрия, това е по юридически причини - преди продуктът да бъде одобрен за хора, той трябва да се тества върху поне два вида животни. Но данните от тестовете върху животни не дават надеждни резултати относно ефектите върху хората. В научните институции тестовете върху животни се правят от много десетилетия, тук и финансовата част е важна, защото проекти с тестове върху животни се спонсорират по-добре“, добавя тя.

Според нея в днешно време съществуват много разнообразни алтернативи на подобни тестове. „Има програми с изкуствен интелект, които могат да направят прогноза на базата на реакции на определени съединения в човешкото тяло, което е много по-точно от тестовете с животни“, отбелязва тя. „Могат да се вземат кръвни или кожни клетки от хора и в лаборатория да се създадат стволови клетки и с тях да се симулират всички клетки в човешкото тяло, включително и цели органи, чрез които могат да се видят реакциите, характерни за човешкото тяло. Няколко такива органи могат да бъдат свързани чрез течност, която им позволява да обменят вещества и по този начин да се тества субстанция или експериментално лекарство. Тези методи имат голямото преимущество, че могат да бъдат персонализирани за всеки човек и да се наблюдават индивидуалните му реакции. В индустрията те до голяма степен се използват, защото данните от тях са много важни за определяне на токсичността. Но европейското законодателство изисква тази информация да бъде проверена с тестове с животни. В академичните среди също се използват, но само на определени места, тъй като традициите с тестване върху животни са много силни“, казва тя.

Д-р Филипова подчертава, че има много рискове при изследванията с животни, защото тези данни често дават една привидна сигурност, че субстанцията няма да доведе до вредни реакции в хората, но в повечето случаи това не е така.

„Има случаи на тежки странични ефекти или дори смърт от продукти, които са били изпробвани върху животни без проблем. В много случаи развитието на продукта спира, тъй като е опасен“, категорична е тя.

Д-р Филипова работи като част от екипа на организацията „Доктори срещу експерименти с животни“.  „Организацията ни е създадени преди повече от 40 години от медици, които виждат, че опитите с животни и резултатите от тях не са от полза за пациентите. Нашата организация се стреми по всякакъв начин да разпространи информацията за това колко неблагонадеждни са опитите с животни и колко нови методи има за научни изследвания“.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.