Зомби пожари, тлеещи близо до нефтени кладенци, застрашават канадските сондажи

На тези места се добива природен газ, еквивалентен на около 80 000 барела петрол дневно само в енергийното сърце на Канада - Алберта, в допълнение към почти 14 000 барела суров петрол дневно.

08:14 | 16 април 2024
Обновен: 11:56 | 16 април 2024
Автор: Робърт Тътъл
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Остатъци от миналогодишния рекорден сезон на горските пожари в Канада заплашват да извадят от строя почти 3% от производството на природен газ в страната.

Според правителствени данни, анализирани от Bloomberg News, в близост до петролни и газови кладенци и други производствени съоръжения се намират общо 50 т.нар. пожари-зомби, които все още тлеят под пластове сняг. На тези места се добива природен газ, еквивалентен на около 80 000 барела петрол дневно само в енергийното сърце на Канада - Алберта, в допълнение към почти 14 000 барела суров петрол дневно.

Сред компаниите, които са най-застрашени от прекъсвания на дейността, са Tourmaline Oil Corp., най-големият производител на газови сондажи в страната, както и гигантът в областта на добива от нефтени пясъци Cenovus Energy Inc. и Paramount Resources Ltd. По-малките компании за проучвания също могат да бъдат засегнати, включително притежаваната от ограничен брой акционери Westbrick Energy Ltd.

Остатъчните пламъци подчертават как енергийната индустрия на Канада - подкрепена от сектора на нефтените пясъци, който произвежда някои от най-мръсните сортове петрол в света - е все по-застрашена от изменението на климата. Необичано горещото и сухо време допринесе за най-тежкия в историята на страната сезон на горските пожари през миналата година. Димът се простираше на стотици километри и достигна градове като Ню Йорк. И тъй като в края на март над 65% от територията на Канада беше необичайно изсушена или засушена, страната се готви за още едно изпълнено с дим лято.

Работата на компаниите за проучвания за газ в Алберта заплашени от горските пожари | Тлеещите пламъци от 2023 г. застрашават добива на 94 000 барела нефт и газ на ден

Тази година Канада може да бъде изправена пред още един катастрофален пожарен сезон, тъй като опасно сухите условия се комбинират     с по-високи от обичайните температури, благодарение на климатичния модел Ел Ниньо, според правителствена прогноза. Алберта обяви, че тази година сезонът на горските пожари започва на 20 февруари. Това е най-ранното начало за последните години. При повишаване на температурите през пролетта може да се разраснат „зомби пожари“, както и нови такива.

Остатъците от пожарите изгарят в органичните вещества в земята, включително в торф, който лесно тлее и е труден за гасене. Пламъците от 2023 г. по принцип не са толкова голяма заплаха, колкото новопоявилите се пожари. Тази година обаче има твърде голям брой пожари, които горят от предходния сезон и това се превръща в проблем, заяви по телефона говорителката на Албърта Уайлдфайър Джоузи Сент-Онг.

"Предимството е, че ги познаваме и работим по тях от една година", каза тя, като предупреди, че провинцията навлиза в период, в който пожарите се разрастват.

Пожари "зомбита" застрашават добива на газ и нефт в Алберта | Почти 94 000 барела нефтен еквивалент на ден от добива на газ, нефт и кондензат се намират там, където годишните пожари все още тлеят под снега

Представител на Cenovus заяви, че компанията се основава на наученото през миналата година, за да се подготви за горските пожари през този сезон, включително да актуализира противопожарната си програма и да завърши оценките на риска, за да гарантира, че зоните с излишна растителност са идентифицирани и намалени. Говорителите на Tourmaline и Paramount не са отговорили веднага на молбите за коментар.

Въпреки че миналата година претърпя спад в добива с 30 000 барела нефтен еквивалент, Westbrick смята, че статъчните пожари не са причина за "прекомерно безпокойство“, каза главният изпълнителен директор Кен Маккагърти по телефона. Голяма част от растителността, която подхранваше миналогодишните пожари, е изгоряла, добави още той. "Тази година сме в много, много по-добра позиция, отколкото миналата", каза Маккагърти.

Вътре във Форт Макмъри след горските пожари, когато оптимизмът се завръща в канадското петролно сърце

Chevron Corp., Canadian Natural Resources Ltd. и Baytex Energy Corp. на моменти спираха производството, равняващо се на около 300 000 барела петрол дневно общо през миналата година, тъй като пламъците навлизаха в кладенците и преработвателната инфраструктура, най-вече в западните региони за добив на шистов петрол и газ по границата на Британска Колумбия и Алберта. Пожарите изпепелиха около 4% от горите в страната.

Тези щети са по-малки от пожарния сезон през 2016 г., когато щетите в добива бяха за над 1 млн. барела на ден по време на опустошителния пожар, който изравни със земята части от Форт Макмъри - най-големия град в близост до производствата на повечето производители на петролни пясъци - и причини около 3,7 млрд. канадски долара застраховани загуби, което го превърна в най-скъпото природно бедствие в Канада.