Какво е бъдещето на българската Уикипедия

Асаф Бартов, старши координатор в Wikimedia foundation, и Петър Бакалов, редактор в българската Уикипедия, В развитие, 20.12.2016

14:25 | 20 декември 2016
Автор: Investor.bg
Асаф Бартов, старши координатор в  Wikimedia foundation, и Петър Бакалов, редактор в българската Уикипедия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Асаф Бартов, старши координатор в Wikimedia foundation, и Петър Бакалов, редактор в българската Уикипедия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Уикипедия е проект, който се развива постоянно и се създава от доброволци, зависи от броя хора, работещи по него, зависи и от качеството на източниците, които ползваме. Напоследък ставаме свидетели на много информационни войни покрай събитията от последно време. Това заяви старшият координатор на програмата за възникващи уики общности към Wikimedia foundation​ Асаф Бартов в предаването „В развитие“ с водещ Димитър Вучев. В студиото гост беше и редакторът в българската Уикипедия Петър Бакалов. Гостите и водещият обсъждаха бъдещето на най-голямата свободна енциклопедия в света и перспективите й за развитие у нас. Теми бяха и желанието на създателите на проекта да останат източник на независима информация, както и въпросът как може да се остане безпристрастен в ерата на „пост-истината“.

“Разчитаме на информация както от научни източници, така и от публикации в медиите. Проблемът в последните е, че информацията често е непълна и неточна. Целта ни е да останем неутрални”, допълни още Бартов.

„250 души са активни и допринасят редовно за Укипедия, много активните редактори са доста по-малко, около 50 души“, отчита на свой ред Петър Бакалов.

Бартов също даде информация за предстоящата конвенция на Уикипедия, която ще се проведе в София. „Това е първото по рода си събиране на доброволци от Уикипедия България, доброволци, които работят по проекта от много време, имало е подобен формат в София, но сега ще е първата среща на национално ниво. Идеята е да споделят опит, техническа информация и да обсъдят политиката на сайта“, каза директорът на Wikimedia foundation.

„В българската Укипедия има около 220 000 статии, което е сравнимо с другите държави от региона, въпреки че някои от тях имат по-голямо население от България. Тук не сме формализирани като фондация, ние сме на доброволни начала, няма формализирана фондация“, каза още Петър Бакалов.

От думите на гостите стана ясно, че съществува добро сътрудничество между българската Уикипедия и Държавната агенция „Архиви“, като целта е да се дигитализират документите, съхранявани от институцията.

От думите на гостите в студиото се разбра, че има планове за създаване на формална организация на българската Уикипедия. „Надявам се в близките месеци това да стане факт. Това ще допринесе за връзките ни с медиите, за разширяване на дейността ни, както и за привличането на повече редактори“, смята Бакалов.

Вижте повече във видеото: