Спад от 80% на консултантските и счетоводните работни места във Великобритания

McKinsey and Co, Bain & Co, Boston Consulting Group и Accenture са обявили само 248 работни места в сферата на консултантските услуги през 2023 г., което е по-малко от 1389 през предходната година и 1764 през 2021 г.

12:00 | 11 февруари 2024
Автор: Ирина Ангел
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Свободните работни места в консултантските компании в Обединеното кралство намаляха с над 80% през миналата година на фона на слабия икономически растеж, липсата на сделки в Лондонското сити и перспективата за общи избори.

McKinsey and Co, Bain & Co, Boston Consulting Group и Accenture са обявили само 248 работни места в сферата на консултантските услуги през 2023 г., което е по-малко от 1389 през предходната година и 1764 през 2021 г., според данни на фирмата за анализи на пазара на труда Vacancysoft.

"Това е най-големият спад на годишна база, който сме регистрирали във всяка бизнес вертикала в Обединеното кралство", казва Джеймс Чаплин, главен изпълнителен директор на Vacancysoft. "Освен по време на пандемията, за последен път сме наблюдавали спад от такъв мащаб по време на световната финансова криза."

Подобна е ситуацията и в т.нар. голяма четворка счетоводни фирми - Ernst & Young LLP, PricewaterhouseCoopers LLP, Deloitte LLP и KPMG LLP - където всички свободни работни места във Великобритания са намалели с 60% до 2767 през миналата година. През 2021 г. броят на обявите за работа от Голямата четворка надхвърли 10 000.

Секторът на професионалните услуги, считан за индикатор за икономиката на Обединеното кралство, намалява разходите си, след като бумът след Ковида се превърна в недостиг на сделки, тъй като сливанията и придобиванията намаляха.

В същото време, когато клиентите намалиха бюджетите си и отложиха инвестициите, компаниите видяха, че повече консултанти се задържат на работните си места, отколкото се очакваше. Това накара някои от най-големите работодатели в Обединеното кралство да съкратят стотици служители, да замразят заплатите и да намалят бонусите през 2023 г.


Работните места в сферата на консултациите и счетоводството в Обединеното кралство намаляват/ Месечни обяви за работа

McKinsey, EY и PwC отказаха коментар. Accenture, Bain, BCG и Deloitte не отговориха на запитванията за коментар. Лиза Ферихоф, ръководител на консултантския отдел в KPMG Великобритания, заяви, че нейната фирма дава приоритет на ключови проекти по време на кризата.

Ситуацията вероятно ще остане мрачна и през тази година. Според проучване, публикувано миналия месец от Асоциацията на консултантските фирми в Обединеното кралство, почти половината от ръководителите на консултантски фирми са обезпокоени от икономиката на Обединеното кралство и намалените разходи на клиентите.

"Като се имат предвид големите колебания в търсенето от страна на клиентите след пандемията, се очакват известни промени в работната сила и баланса на уменията във фирмите", казва Тамзен Исаксон, главен изпълнителен директор на MCA.

Предстоящите избори в Обединеното кралство също вероятно ще окажат натиск върху пазара. Според Фиона Чернявска, главен изпълнителен директор на Source Global, предприятията обикновено отлагат инвестиционни решения, които водят до консултантска дейност, а правителството също не прави разходи за консултанти в изборни години.

"Икономическият растеж за цялата страна се предвижда да бъде бавен, така че, въпреки че продължаваме да набираме служители, за да отговорим на търсенето на нашите клиенти и одитирани предприятия, го правим в по-малък брой", заяви Пол Игланд, управляващ партньор в Обединеното кралство в одиторската и консултантска компания BDO LLP.

При закрити врати консултантските фирми очертават възможните области на растеж и се обръщат към специалистите по набиране на персонал с молба да проучат потенциалните кандидати. Засега обаче те не обявяват работни места поради опасения, че икономиката ще се влоши.

"В една нормална икономика досега компаниите щяха да знаят накъде са се насочили и маховикът вече щеше да се движи. Тези работни места щяха да са на разположение, щяха да бъдат обявени", казва Крис Елдридж, който ръководи фирмата за набиране на персонал Robert Walters Plc в Обединеното кралство, Ирландия и Северна Америка. "Мисля, че има такова ниво на предпазливост, че предприятията сега казват: "няма да натискаме спусъка, докато не видим малко повече в бъдещето".

Много от консултантите може да се сблъскат със стагнация на реалното заплащане през тази година. Все по-често се случва фирмите да се откажат от увеличение на заплатите с по-малко от 5%, тъй като се опитват да минимизират удара върху печалбите. През декември инфлацията в Обединеното кралство беше 4%.


Намаляват обявите за работни места за офисни позиции в Обединеното кралство/ Свободни работни места, промяна на годишна база