Ericsson сключи договор с AT&T на стойност $14 милиарда, измествайки Nokia

Договорът, който ще позволи на AT&T да избира доставчиците, които ще доставят антени и инфраструктура бележи "стратегическа промяна в индустрията"

08:30 | 7 декември 2023
Автор: Рафаела Линденбърг,Томас Сиъл
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ericsson AB спечели договор на стойност 14 млрд. долара за модернизиране на безжичната мрежа на AT&T Inc., съгласявайки се да изгради отворена мрежа, която може да бъде предоставена от редица доставчици, и побеждавайки дългогодишния си съперник Nokia Oyj.

Договорът, който ще позволи на AT&T да избира доставчиците, които ще доставят антени и инфраструктура, вместо да обвързва американския оператор с една-единствена връзка, бележи "стратегическа промяна в индустрията", заяви Ericsson в изявление в понеделник. Средствата ще бъдат изплащани в продължение на пет години и ще бъдат насочени към модернизиране на инфраструктурата на AT&T за технологията 5G.

Това беше сериозен удар по финландския конкурент Nokia, чиито акции се сринаха с 10% във вторник по време на търговията в Хелзинки. Компанията заяви, че новината ще забави плановете й за достигане на двуцифрени оперативни маржове с цели две години. Понастоящем Ericsson доставя две трети от мрежата на AT&T, а Nokia - другата една трета.

Какво казва Bloomberg Intelligence

Закъснелият, но смел ход на Ericsson да възприеме технологията за отворена мрежа за радиодостъп (RAN) изглежда ще донесе ранни дивиденти благодарение на нов договор с AT&T, който може да бъде на стойност почти 14 милиарда долара за пет години. Печалбата, която изпреварва Nokia, може да помогне за облекчаване на опасенията на инвеститорите относно тенденцията на забавяне на продажбите. Въпреки това, характерът на сделката с няколко доставчици може да окаже натиск върху маржовете, каза старши анализатор в индустрията наBI Матю Блоксъм

Договорът илюстрира противоположните съдби на една индустрия, която е изправена пред предизвикателството на ниската възвръщаемост, и на една телекомуникационна индустрия, която не желае да прави големи нови инвестиции в своите мрежи. В 12:26 ч. в Хелзинки цената на Nokia се понижи със 7,9 % до 2,76 евро, като в понеделник отбеляза спад от 6,5%. Акциите на базираната в Стокхолм Ericsson поскъпнаха с 5,6%.

Ericsson и Nokia се състезаваха за договора с AT&T за отворена мрежа за радиодостъп, която е по-благоприятна за облаците и позволява на повече доставчици да допринасят за нея в сравнение с предишните силно интегрирани решения. Инвестицията на AT&T идва на фона на глобалния спад на разходите за 5G сред телекомуникационните оператори.

Интересът на Запада към OpenRAN се засили, след като правителствата забраниха инфраструктурата на китайския гигант Huawei Technologies Co. и се опитаха да насърчат по-конкурентна екосистема за мобилни технологии отвъд двете скандинавски фирми.

"Съобщението показва, че водещата технология и опит на Ericsson са от решаващо значение за преминаването към OpenRAN", заяви управляващият партньор на Cevian Capital AB Кристер Гардел. "Това е важна стъпка за дългосрочния растеж на Ericsson."

Главният изпълнителен директор на Nokia Пекка Лундмарк нарече решението на AT&T "разочароващо". Досега през тази година на AT&T се падаха между 5 и 8% от нетните продажби на Nokia Mobile Networks.


Nokia се срива заради загуба от сделката с AT&T, докато Ericsson печели/И двете акции са се понижили тази година, тъй като телекомуникационните оператори ограничават разходите си

Моделът с отворена архитектура позволява по-голяма гъвкавост на мрежата, заяви в интервю Крис Самбър, изпълнителен вицепрезидент на AT&T Network. "Получавате повече креативност."

Според американски служители наличието на няколко доставчика може да увеличи гъвкавостта, да намали разходите и да избегне зависимостта от доставчици извън САЩ, които са класифицирани като рискови за сигурността, като например Huawei.

AT&T, мобилен оператор номер 3 в Америка, заяви, че новата мрежа ще му позволи "бързо да се възползва от следващото поколение безжични технологии". Ползите включват устойчиви мрежи с по-ниска консумация на енергия и по-висока производителност, се казва в изявлението на компанията.