България Ер ще лети до Лисабон и Аликанте

Компанията ще вземе нови Airbus 321

17:46 | 11 декември 2015
Автор: Димитър Баларев
България Ер ще лети до Лисабон и Аликанте

България Ер ще лети до Лисабон и Аликанте, съобщи изпълнителният директор на авиокомпанията инж. Янко Георгиев във "В развитие" с Делян Петришки.

През август авиокомпанията обяви полети до редица страни, включително Португалия, благодарение на партньорския договор между националния превозвач и Brussels Airlines.

Първите полети до двете нови дестинации са планирани за края на април 2016.

"Правим проучвания и за нови източни дестинации и се надявам на следващо интервю да обявя нещо по-конкретно", каза кап. Георгиев.

Авиокомпанията ще увеличи капацитета на самолетите, за да отговори на очакванията на пътниците от гледна точка ценови нива на билетите, съобщи още изпълнителният директор на националния превозвач. 

През тази година ще бъде отчетен прираст с около 4% на пътниците по международни линии. "Очаква се този ръст да е по-голям следващата година, така че бихме могли да направим стъпка за разширяване на обема от дейности. Предстоят предоговаряния на нови самолети на лизинг (Airbus 321), които ще бъдат с по-голям капацитет. Увеличаваме капацитета като брой седалки, което дава възможност за по-ниски разходи на седалка и ни прави по-конкурентоспособни", уточни кап. Георгиев.

Янко Георгиев коментира и авиационния пазар в ЕС. 110 млрд. е прекият принос на авиацията към БВП на ЕС, посочи той.

На 7 декември бе представена Стратегия за развитие на авиацията в Европа, която засяга доста аспекти като конкурентоспособност, безопасност и сигурност, опазване на околната среда.

Тази стратегия засяга и инфраструктурата от гледна точка на освобождаване на нови капацитативни възможности за трафик, каза изпълнителният директор на България Ер. 

Програмата Open Sky ще доведе до оптимизиране на трасетата и намаляване на горивните разходи и по-малко вредни емисии . "Трябва да се търсят технически решения, което е свързано с разходи за авиокомпаниите и нови технологии за самолетоводенето. В момента в ЕС имаме 8 милиона полета годишно, които се очаква да нараснат да 14.5 през следващите 15 години", посочи Георгиев.  Третират се и правата на пътниците.

Всичко това ще рефлектира върху икономическите показатели на компаниите.

"Затова очакваме с нетърпение Европейският парламент да гласува тези добри намерения на ЕК и да създаде равни правила", допълни изпълнителният директор на "България Ер".

Той посочи, че пазарът е много динамичен при засилваща се конкуренция на превозвачи от Турция, ОАЕ, Катар. 
Преди 15 години никой не беше чувал за компании като Emirates, а сега никой вече не си спомня за Panam, даде пример Георгиев.

Големите западни гиганти изпитват затруднения от тази нелоялна конкуренция от бързоразвиващи се близкоизточни компании.

"Преди две години, когато бе повдигнат въпроса за емисиите, страните от Близкия Изток бойкотираха. Ние трябваше да плащаме квоти, докато други компании не бяха задължени", припомни Георгиев

Чуйте още: