Подкрепата за еврото в Швеция расте, а кроната се доближава до историческо дъно

Макар че 50,5% продължават да са против изоставянето на кроната, подкрепата за общата валута сега е на най-високото си ниво от началото на европейската дългова криза преди повече от десетилетие.

18:36 | 7 юни 2023
Автор: Никлас Роландер
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Населението на Швеция не е толкова враждебно настроено към идеята за приемане на еврото, тъй като кроната се търгува близо до най-слабите си нива досега.

Проучване, публикувано от шведската статистическа служба в сряда, показва, че 30% биха гласували в полза на приемането на еврото. Макар че 50,5% продължават да са против изоставянето на кроната, подкрепата за общата валута сега е на най-високото си ниво от началото на европейската дългова криза преди повече от десетилетие.

Нарастваща подкрепа? Все по-малко шведи се противопоставят на приемането на еврото, сочат социологическите проучвания

Непрекъснатото понижаване на стойността на шведската валута направи вносните стоки по-скъпи и макар да повиши печалбата на експортната индустрия, то също така породи опасения, че местните производители, които сега се възползват от слабата крона, няма да имат достатъчно стимули за оптимизиране и повишаване на дългосрочната конкурентоспособност.

Някои бизнес лидери, сред които основателят на Cevian Capital Кристер Гардел, наскоро заявиха, че Швеция трябва да се присъедини към Европейския паричен съюз, но политическият апетит за тази стъпка е много ограничен, като само една партия в парламента - либералите - активно настоява за преосмисляне. Макар че либералите са младши партньор в шведската трипартийна правителствена коалиция, техните призиви за проучване на евентуално членство във валутния блок все още не са получили подкрепа в алианса.

Карин Карлсбро, депутат от либералите в Европейския парламент, заяви, че нейната партия подкрепя най-вече приемането на еврото, тъй като то би осигурило на Швеция място на масата на преговорите, както и би спомогнало за укрепване на европейското единство, а плаващият обменен курс е отворил очите на много шведи за отрицателните последици от слабата крона.

"В ситуацията, в която се намираме сега, с настоящия валутен курс, трябва да проведем дискусия за това какви са решенията", каза тя. "Достигнахме момент, в който е пределно ясно какви са разходите за изключване, както в икономически план, така и по отношение на влиянието."

Шведските гласоподаватели отхвърлиха приемането на еврото на референдум през 2003 г., а общественото мнение е категорично отрицателно настроено към присъединяването към паричния съюз, откакто дълговата криза обхвана континента в началото на 2010 г. Националистическите Шведски демократи, които подкрепят управляващия блок, въпреки че формално не са част от коалицията, призоваха Швеция да напусне Европейския съюз още през 2019 г. и остават твърдо против приемането на общата валута.

Неотдавнашното отслабване на шведската валута спрямо еврото е само последното стъпало на тенденция, която продължава поне от десетилетие, и понастоящем кроната е с повече от 30% по-евтина в евро, отколкото през по-голямата част от 2013 г. Тъй като валутата се приближи до най-слабото си ниво спрямо еврото, това породи безпокойство и в централната банка на страната, която вижда, че усилията ѝ да ограничи инфлацията биват частично осуетявани от по-високите цени на вноса.