Аржентина фалира, за да спре пълния колапс на валутата си

Рискът е девалвация на валутата, която може да раздуха 104% инфлация и да изостри високите нива на социални вълнения преди президентските избори през октомври

10:13 | 11 май 2023
Автор: Скот Скуайърс
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Борбата на Аржентина да предпази своята проблемна валута от тотален срив оставя централната банка, според някои оценки, изпразнена.

Южноамериканската нация вече е похарчила всичките си ликвидни международни резерви, плюс още около 1 милиард долара, според базираната в Буенос Айрес консултантска фирма 1816 Economia & Estrategia - повишавайки залозите, докато нацията се бори с историческа суша и предстояща рецесия.

Без лесни за харчене пари под ръка се въртят въпроси за това колко още правителството може да продължи да защитава песото от тотален колапс. Рискът е девалвация на валутата, която може да раздуха 104% инфлация и да изостри високите нива на социални вълнения преди президентските избори през октомври.

„По-малко резерви водят до по-голям натиск върху обменния курс, което от своя страна води до по-голям натиск върху инфлацията“, каза Фернандо Лосада, управляващ директор в Oppenheimer & Co. „Не виждам възможен сценарий, при който инфлацията да падне под трицифрено ниво тази година.”

Аржентина се бори да изгради и поддържа международни резерви на здравословни нива в продължение на десетилетия, използвайки купища пари, за да се бори с нарастващите цени и да жонглира със задълженията по задгранични облигации.

Сега нацията технически разполага с по-малко от 34 милиарда долара общи чуждестранни резерви, но по-голямата част е заключена в по-малко ликвидни активи - като злато, кредитни суап линии с Китай и Bank of International Settlements и доларите, които аржентинците имат в спестовните си сметки.

Това е проблем за страна, която се нуждае от готови за харчене пари. Задълженията на Аржентина в чуждестранна валута вече надвишават общите резерви с около 1 милиард долара - най-лошото подобно съотношение, откакто нацията беше разтърсена от икономическа криза в началото на века, според доклада на фирмата 1816 миналата седмица.

Аржентина изчерпва резервите си в долари, докато се опитва да спре спада на обменния курс на песото на паралелния пазар, който замени официалния валутен курс на правителството на фона на драконовски капиталов контрол. Само през изминалата седмица централната банка е продала около 470 милиона долара, за да подкрепи валутата на паралелни пазари, каза Фернандо Марул, икономист в базираната в Буенос Айрес консултантска компания FMyA.

Трудно е да се измери успехът на намесата на правителството. Неофициалното песо загуби около 13% спрямо щатския долар миналия месец и се понижи с 33% досега тази година, което е най-големият спад в ключовите нововъзникващи пазари. Паралелният лихвен процент по песото, известен на местно ниво като суап на сини чипове, се задържа близо до историческото дъно, достигнато в края на април.

Президентът Алберто Фернандес в миналото се опитваше да увеличи резервите, като принуждаваше долари, спечелени от износ, да се вливат в сметките на централната банка и като приемаше парични инжекции от Международния валутен фонд. Но тези мерки до голяма степен се провалят. А Фернандес, който вече оттегли кандидатурата си за преизбиране, няма гаранции, че преговорите за преработване на програма с МВФ за 44 милиарда долара ще доведат до ускорено изплащане на заеми, за да се облекчи ситуацията.

Говорител на централната банка на Аржентина каза, че пазарното изчисление на нетните резерви не отразява правилно нейния баланс, тъй като не отчита други източници на финансиране, като валутна суап линия с Китай.

Длъжностните лица са избрали междувременно други спешни мерки, включително използване на китайския суап за финансиране на 1,8 милиарда долара внос от страната. Банката освен това работи с Бразилия за стимулиране на двустранната търговия с кредитни линии в реали, което ѝ позволява да заобиколи долара.

За аржентинците несигурността е осезаема.

Обезпокоени от решението на централната банка да замрази достъпа до доларови спестявания по време на икономическата криза от 2001 г., много аржентинци вече теглят пари от спестяванията си. Те извадиха над 1 милиард долара депозити в щатски долари от банковата система от края на март до края на април.

Има също малко признаци, че резервите могат да бъдат възстановени в скоро време. Най-лошата суша на века почти премахна всякаква възможност за приток на пари от износ на селскостопански продукти преди изборите.

„Рискът от ликвидни резерви на отрицателна територия е, че централната банка може да няма доларите, необходими за посрещане на още по-силен отлив на депозити в чуждестранна валута“, каза Хуан Сола, икономист в BancTrust & Co. в Буенос Айрес.