Развиващите се пазари навлизат във фаза на силно безпокойство с вота в Турция

В някои страни дълговата криза и политическата криза възникват в тандем

09:01 | 8 май 2023
Обновен: 09:28 | 8 май 2023
Автор: Сринивасан Сивабалан и Зия Сон
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потенциалните промени в политическия пейзаж на нововъзникващите пазари тази година изправят инвеститорите на нокти, като предстоящите избори увеличават натиска върху отслабващите облигации, акции и валути.

Едни от най-следените избори за годината са само след седмица в Турция, а други ключови гласувания са насрочени в близо дузина страни в развиващия се свят. Пакистан, Тайланд, Аржентина и Полша се готвят за избори.

Това въвежда още един слой сложност в инвестирането в развиващия се свят, където политическата несигурност се усложнява от рискове, свързани с тенденциите в глобалната парична политика, притесненията за растеж и банковия стрес в по-богатите нации. Представянето на класа активи беше устойчиво след променливото първо тримесечие, благодарение на основните показатели и привлекателните оценки. Пристъпите на политическа нестабилност обаче могат да причинят размествания и бягство към качеството - лоша комбинация за нововъзникващите пазари.

„Ако един политически рисков фактор внезапно се засили, той може да изненада инвеститорите“, каза Сергей Дергачев, ръководител на корпоративен дълг на нововъзникващи пазари в Union Investment Privatfonds GmbH във Франкфурт.

Ключовите бенчмаркове на нововъзникващите пазари за акции и валути се повишиха с приблизително 2% от края на 2022 г. Показателят на Bloomberg за развиващите се доларови облигации се повиши само с 2,7%.

В някои страни гневните избиратели, опарени от кризата с цената на живота, настояват за промяна, което допринася за сътресения дори преди изборите. Един такъв епизод се разигра в Колумбия, където левият президент Густаво Петро неочаквано отстрани седем министри в края на април, включително добре настроения към пазарите шеф на финансите. Този ход разстрои колумбийските активи, изпращайки песото рязко надолу.

„Правителствата навсякъде трябва да работят за намаляване на цените на енергията и храните в съответствие с цените на едро, за да не се превърнат в екзистенциална заплаха за техните електорати и последваща заплаха за политическата стабилност“, каза Саймън Кихано-Евънс, главен икономист в Gemcorp Capital Management в Лондон.

В Турция, където действащият президент Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред разширяваща се група от опозиционни партии, лирата е загубила 4,1% тази година спрямо долара, за да се представи по-слабо от повечето валути от развиващите се пазари. Очакванията за по-нататъшно обезценяване и по-висока волатилност около изборите накараха банковата група Swissquote Bank и поне един местен брокер да заявят, че ще спрат търговията с всички валутни двойки с турски лири за няколко дни.

Стъпките отразяват задълбочаващата се загриженост относно непредсказуемите, диви колебания на турските пазари, независимо кой ще спечели изборите. Едномесечната предполагаема волатилност на лирата спрямо долара се повиши до най-високото ниво от повече от година миналата седмица.

Залозите са високи и в Аржентина, която трябва да избере следващия си президент през октомври. Президентът Алберто Фернандес, вицепрезидентът Кристина Фернандес де Киршнер и лидерът на опозицията Маурисио Макри заявиха, че няма да участват на изборите, в момент, когато страната, обхваната от трицифрена инфлация и се движи към рецесия.

Песото падна с цели 40% на паралелните пазари тази година, тъй като местните инвеститори купуват долари, за да се хеджират срещу 104% инфлация, която не се забавя тази година. Външните облигации на Аржентина изпаднаха още по-дълбоко в затруднена територия, тъй като международните резерви на централната банка спаднаха до най-ниското си ниво от 2016 г.

Двойни кризи

В някои страни дълговата криза и политическата криза възникват в тандем. Премиерът на Пакистан Шехбаз Шариф се бори за власт, докато страната се бори да избегне фалит, тъй като спасителната програма на Международния валутен фонд е спряна. Изборите трябва да се проведат до октомври.

„Изборите, които ме интересуват най-много, са тези в Пакистан, тъй като е толкова близо до фалит“, каза Чарлз Робъртсън, глобален главен икономист в Renaissance Capital Ltd. „В САЩ всички гледат големите регионални банки, за да видят кой е следващият. По отношение на дълга на нововъзникващите пазари Пакистан е като голяма регионална банка в САЩ.

Докато нововъзникващите пазари са пълни с политически рискове, някои инвеститори се опитват да прекарат тази нестабилна фаза, фокусирайки се върху дългосрочни възможности извън нации с висока политическа несигурност. Базираната в Ню Йорк GW&K Investment Management залага много на Китай, тъй като вижда възстановяване на приходите и маржовете, движено от компании, фокусирани върху потребителите.

„Геополитическите рискове около Китай продължават, но всички те са добре оценени“, каза Нуно Фернандес, мениджър на акции в GW&K. „Икономическото възстановяване и цикълът на печалбите са по-завладяващи.“

Той предупреди, че инвеститорите трябва да се придържат към големи възможности като Китай и Индия, освен ако нямат „задълбочените познания и смелостта да отидат в тези по-малки страни“.