Валутите на развиващите се пазари са на прага на рали

T. Rowe Price, която управлява 1,3 трилиона долара, Fidelity International и Abrdn plc са сред тези, които залагат на бичи позиции в Латинска Америка

18:17 | 14 май 2023
Автор: Карл Лестър
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Някои от най-големите инвеститори в света подкрепят валутите на развиващите се пазари и според тях те ще постигнат по-добри резултати от валутите на богатите държави, тъй като затягането на паричната политика спира, растежът се забавя, а призивите за отслабване на щатския долар стават все по-силни.

T. Rowe Price, която управлява 1,3 трилиона долара, Fidelity International и Abrdn plc са сред тези, които залагат на бичи позиции в Латинска Америка, където две години на агресивно повишаване на лихвените проценти спънаха инфлацията, което я постави на пътя към намаляване на лихвите по-рано от повечето други региони в света. Amundi SA, най-големият мениджър на парични средства в Европа, очаква мексиканското песо и бразилският реал да бъдат водещи в ралито.

Тъй като средното увеличение на потребителските цени намалява в продължение на две последователни тримесечия от 11-годишния връх, все повече развиващи се страни наблюдават положителни стойности на коригираните с инфлацията темпове и увеличават разликата си спрямо развитите страни. Латинска Америка е в челните редици на тази промяна: Бразилия и Мексико предлагат реална доходност от съответно 9,1% и 5% в сравнение с почти нулевата доходност в САЩ и минус 5,6% в Обединеното кралство.

"В по-голямата си част високодоходните валути ще се представят по-добре", каза Едвин Гутиерес, ръководител на отдела за държавен дълг на развиващите се пазари в Abrdn. Той остава "конструктивен" по отношение на активите "предвид омекотяването на американската икономика и наближаващия край на цикъла на повишаване на лихвите от страна на Федералния резерв".

Валутите на развиващите се страни поскъпнаха през тази година, въпреки че икономическите данни от Китай и САЩ изпратиха смесени сигнали, а очакването на инвеститорите за промяна в политиката на Фед се удължи.

Инвеститорите залагат, че печалбите могат да продължат, тъй като по-голямата част от повишенията на Фед са приключили, а ралито на долара се изчерпва. Това, както и продължаващата борба за разрешаване на проблема с тавана на дълга на САЩ, засилват аргументите за отказ от зелените пари.

"Валутите с добра реална доходност и силен външен платежен баланс би трябвало да са от полза", каза Естер Лоу, старши паричен мениджър в Amundi, която управлява 2,1 трилиона долара. "След като има повече яснота относно въздействието на банковите проблеми и Фед явно прави пауза, тогава мисля, че ще се предложи добра възможност за развиващите се валути."

Печалбите се дължат на валутите на Мексико, Чили, Бразилия и Колумбия, както и на унгарския форинт, полската злота и индонезийската рупия.

Перспективите за валутите на развиващите се пазари извън Латинска Америка са смесени. Рупията е предпочитана от мениджърите на парични средства, включително T. Rowe Price, докато няколко други азиатски валути - като индийската рупия - са подкрепени от бързия икономически растеж. Други обаче остават уязвими от рискове, включващи свръхзадлъжнялост, политически сътресения и дипломатически сблъсъци.

Тази уязвимост се прояви в Южна Африка миналата седмица, когато рандът се срина до поредни дъна, след като САЩ обвиниха страната, че въоръжава Русия. Геополитиката е само последният от поредицата рискови фактори, които притесняват валутата, включително вътрешната енергийна криза и намаляващата популярност на президента Сирил Рамафоса.

Потенциалът за подобни рискове продължава да държи някои инвеститори настрана от развиващите се пазари. Man Group Plc, най-големият публично регистриран хедж фонд в света, предупреди, че предстои "насилствено" разгръщане на този клас активи. Lazard Asset Management предупреди инвеститорите да бъдат "изключително селективни", тъй като пълното въздействие на банковите сътресения в САЩ върху глобалния растеж все още не е ясно.

Подобни заплахи са в полезрението и на Леонард Кван. Базираният в Хонконг финансов мениджър в T. Rowe Price все още предпочита чилийското песо, рупията и мексиканското песо. Той остава "конструктивен" по отношение на валутите, макар да следи за евентуални ефекти от забавянето на американската икономика.

Междувременно всички погледи са насочени към Фед за сигнали за пауза в затягането на мерките. Ако централната банка на САЩ сигнализира за промяна в приоритетите си, а не за борба с инфлацията, доларът би трябвало да отслабне, а развиващите се пазари да извлекат ползи, смята Пол Гриър, паричен мениджър във Fidelity в Лондон.

"От гледна точка на оценката валутите на развиващите се пазари все още са евтини", каза Брендън Маккена, стратег в Wells Fargo & Co. в Ню Йорк. "Валутите на развиващите се пазари могат не само да укрепнат спрямо долара през тази година, тъй като Фед достига края на цикъла на затягане на коланите, но и да се представят по-добре спрямо валутите на държавите от Г-10."