VW отлага завода си за батерии в Европа за сметка на този в САЩ

Най-големият производител на автомобили в Европа "чака" отговора на ЕС на субсидиите на администрацията на Байдън

20:32 | 8 март 2023
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen отлага планирания завод за акумулатори в Източна Европа и дава приоритет на подобен завод в Северна Америка, след като прецени, че може да получи 10 млрд. евро под формата на американски стимули, пише Financial Times.

Това е поредният резултат от пакета от субсидии и данъчни облекчения за зелени технологии на Джо Байдън на стойност 369 млрд. щатски долара, който привлича европейски компании в САЩ.

Миналата седмица най-големият производител на автомобили в Европа заяви пред представители на ЕС, че очаква да получи 9-10 млрд. евро под формата на субсидии и заеми от Закона за намаляване на инфлацията на американския президент и други американски схеми за целия период на експлоатация на завода, според присъствали на срещата.

VW "изчакваше" да види как ЕС ще реагира на стимулите на Вашингтон, преди да продължи с плана за изграждане на завод в Източна Европа, каза един от хората, които са пряко запознати с процеса на вземане на решения във VW.

"Плановете в Северна Америка се развиха по-бързо от очакваното и изпревариха вземането на решения в Европа", каза лицето.

Законът за намаляване на инфлацията предизвика паника сред европейските политици, тъй като високотехнологичните отрасли като батериите, които те от години развиват, гледат отвъд Атлантическия океан, тъй като конкуренцията от Китай се засилва.

Европейската комисия, която следващата седмица ще публикува Закон за индустрия с нулеви емисии като част от отговора си на американската зелена схема, се стреми да разхлаби правилата за държавните помощи и преоценява дали да въведе субсидии на ниво ЕС. Но според ръководителите на промишлеността първоначалният проект, представен миналата седмица, не отговаря на изискванията.

Високопоставен ръководител на друг европейски производител на акумулатори, присъствал на срещата миналата седмица в Брюксел, на която присъства и комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, заяви: "Изглежда доста зле. Липсват конкретни мерки."

Друг изпълнителен директор каза: "Свързахме се с много американски щати и всички те посочват Закона за намаляване на инфлацията. Когато съберем цифрите, условията, които те предлагат, са много по-интересни от тези, които предлагат в Европа".

VW заяви, че не са вземани решения относно местоположението на заводите му в Северна Америка или Европа и че се придържа към плана си за изграждане на повече такива съоръжения в Европа. "Но за това се нуждаем от подходящи рамкови условия. Ето защо изчакваме, за да разберем какво ще донесе така наречената Зелена сделка на ЕС", заявиха от компанията.

Производителят на батерии Northvolt, който също присъстваше на срещата, предположи, че може да избере САЩ вместо Германия, когато решава къде да разположи следващата си гигафабрика, освен ако Брюксел не окаже по-конкретна подкрепа, според хора, запознати с дискусиите. Northvolt смята, че ще може да получи повече от 8 млрд. евро субсидии от САЩ за една фабрика, казаха те.

Northvolt отказа да коментира.

VW постига "много по-бърз напредък" по отношение на плановете за завод за батерии в Северна Америка в сравнение с Европа, написа Томас Шмал, ръководител на звеното за компоненти на VW, в LinkedIn, след като присъства на срещата в Брюксел. Европа рискува да изгуби "милиарди инвестиции, които ще бъдат решени през следващите месеци и години", допълни той и призова за европейска програма за публична държавна помощ и по-ниски цени на зелената енергия.

Лобистката група "Транспорт и околна среда" предупреди тази седмица, че повече от две трети от европейските проекти за батерии са застрашени от отмяна, забавяне или съкращаване.

VW, която положи повече усилия от много други производители на автомобили, за да си подсигури все по-нестабилните вериги за доставки, като обяви плановете си не само да сглобява батерии, но и да произвежда клетките за тях, заяви преди две години, че ще построи шест гигафабрики.

Миналата седмица главният финансов директор на VW Арно Анлиц заяви, че производителят на автомобили "така или иначе щеше да направи [завод за батерии в Северна Америка]", но новите субсидии са ускорили плановете му.

"Законът за намаляване на инфлацията в САЩ ни подкрепя по отношение на скоростта и последствията, и поради това имаме възможност да разширим глобалния си отпечатък в САЩ още по-бързо".