Великобритания е загубила 2,5 млн. работни дни заради стачки през 2022 г.

Тази година протестите ескалираха, като стотици хиляди служители на железниците, държавни служители, учители и работници в Националната здравна служба и в други части на публичния сектор се включиха в тях.

17:23 | 14 февруари 2023
Автор: Иймън Акил Фархат
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През миналата година икономиката е загубила близо 2,5 милиона работни дни заради стачки, като това са най-продължителните организирани протести, от управлението на Маргарет Тачър насам, пише Bloomberg.

Националната статистическа служба съобщи във вторник, че през декември са били загубени 843 000 работни дни поради трудови спорове, което е най-големияот брой от повече от десетилетие.

С това общият брой на загубените работни дни от юни до края на годината достигна 2 472 000. За последен път ситуацията е била по-сериозна през 1989-90 г., в края на мандата на Тачър като министър-председател.

Профсъюзите се противопоставят на предложенията за заплати, които изостават от инфлацията в страната.

Тази година протестите ескалираха, като стотици хиляди служители на железниците, държавни служители, учители и работници в Националната здравна служба и в други части на публичния сектор се включиха в тях. На 1 февруари стачкуваха общо половин милион души.

Изглежда, че кризата ще се задълбочи, след като в края на миналата седмица профсъюзът RMT отхвърли поредното предложение за заплащане на железопътните работници, което увеличава перспективата за нови стачки в сектора.

Най-сериозният период

Според докладите стачките на медицинските сестри, продължаващи два последователни дни, може дори да зачестят.

"Една непрекъсната 48-часова стачка, която включва персонала от спешните отделения, интензивните отделения и службите за лечение на ракови заболявания, вероятно ще има най-голямо въздействие върху пациентите, което сме виждали", заяви Сафрон Кордери, заместник-главен изпълнителен директор на NHS Providers, в изявление, изпратено по електронната поща през уикенда.

Очаква се хиляди младши лекари да подкрепят стачките, като гласуването ще приключи следващата седмица, а стачните действия ще се проведат в началото на март. Още шофьори на линейки в Южна Англия и Йоркшир също се присъединиха към по-широкия спор в NHS през уикенда и ще участват в предстоящите стачки.

Правителството на министър-председателя Риши Сунак отказа да повиши възнагражденията в публичния сектор за текущата финансова година над нивата, предложени от органите за преразглеждане на заплатите, за които настоява, че са независими. Профсъюзите заявяват, че ще продължат да се борят, като железопътните работници и служителите на Кралските пощи ще получат отново правото да стачкуват през лятото, а може би и след това.

Макар че стачките може да не са оказали огромно влияние върху БВП, магазините, баровете и ресторантите в центровете на градовете са пострадали от нарушенията в системата на обществения транспорт. По данни на компанията за данни Springboard миналата седмица посещаемостта на търговските обекти в близост до офисите в центъра на Лондон се е увеличила с над 36% на годишна база, тъй като пътниците са се върнали след стачките на влаковете в началото на месеца. Година по-рано много британци все още работеха от вкъщи поради варианта Омикрон.