Южна Корея нареди на стачкуващи шофьори на камиони да се върнат на работа

Под заплаха от затвор шофьорите трябва да се върнат, заради риск от "фатален удар" върху конкурентоспособността на страната

18:10 | 8 декември 2022
Автор: Сангми Ча,Хейджин Ким
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Южна Корея нареди на стачкуващите шофьори на камиони в нефтохимическия и стоманодобивния сектор да се върнат на работа, разширявайки мерките, целящи да сложат край на трудовата безизходица, която според правителството може да нанесе "фатален удар" на глобалната конкурентоспособност на страната.

Президентът Юн Сук Йол одобри мярката, издадена на заседание на кабинета в четвъртък, съобщиха от кабинета му в текстово съобщение. Заповедта идва в момент, когато стачката навлиза в третата си седмица, и след като преди дни Юн издаде подобна заповед за връщане на работа на шофьорите на камиони в циментовата промишленост.

Стачката на шофьорите на камиони засили притесненията, след като през ноември износът на Южна Корея спадна най-много от две години и половина насам, повлечен от икономическото забавяне в Китай и охлаждането на търсенето на полупроводници. Страната е на път да регистрира първия си годишен търговски дефицит от световната финансова криза насам, тъй като повишените цени на петрола и колебанията на валутата продължават да представляват риск за износителите. 

Министърът на финансите Чоо Кюн-хо заяви, че "масовото нарушаване на логистиката води до хаос в икономиката ни". Той добави, че шофьорите на камиони, които не спазват заповедта за връщане на работа, могат да бъдат обвинени в престъпление, включително да получат до три години затвор. 

"Това може да нанесе фатален удар върху глобалната конкурентоспособност на стоманодобивната промишленост - която вече преживява тежки времена поради щетите от тайфуна през септември и забавянето на световното търсене - както и на нефтохимическата промишленост, изправена пред криза поради свръхпредлагане в световен мащаб", каза той на брифинг.

Представителите на Съюза все още не са направили изявление относно последната заповед за работа. Профсъюзът, представляващ шофьорите на камиони в циментовия сектор, разкритикува предишната заповед, като заяви, че протестите ще продължат. Те настояват за по-добър план за заплащане на труда, който да гарантира минимални ставки за превоз на товари, което би спомогнало за намаляване на натиска от рязко нарастващите разходи за гориво. 

По данни на министерството на търговията продължаващите профсъюзни действия са причинили на икономиката прекъсвания в доставките на стойност най-малко 2,6 млрд. долара. 

През последните две седмици доставките на стоманени продукти възлизат на около 48% от обичайните нива, а някои компании вече са преустановили работа или са ограничили производството, се казва в изявление на транспортното министерство. Доставките на нефтохимически продукти достигнаха едва 20% от обичайните нива, което доведе до щети за близо 1 милиард долара, добави то.

South Korea
Спадът на износа на Корея се задълбочава с отслабването на световното търсене
 
Обществеността изглежда подкрепя твърдата позиция на Юн по отношение на протестите на работниците. Проучване, проведено тази седмица от агенция Gongjung, показа, че рейтингът на одобрение на президента е скочил с повече от 9 процентни пункта до над 41% в сравнение с предишното проучване, направено точно преди началото на стачката. 

Но Парк Сангин, професор по икономика в Националния университет на Сеул, заяви, че правителството може би завишава действителните щети, причинени от стачката, за да подкрепи президента. 

"Сериозни логистични смущения ще настъпят само ако стачката продължи по-дълго време. В крайна сметка това може да отнеме от шест месеца до една година", каза Парк. 

Той добави, че засега изглежда има достатъчно запаси от стомана, цимент и други материали. Но една по-продължителна стачка може да предизвика сериозна криза, като предизвика прекъсване на производството в такива важни отрасли като производството на автомобили, корабостроенето и полупроводниците, каза Парк.

Стачката на шофьорите на камиони - в знак на протест срещу липсата на напредък по исканията за заплати - започна на 24 ноември и на практика спря производството и доставките на стомана, цимент и петролни продукти. Според правителството доставките на цимент са намалели с повече от 90% в един момент, но са се възстановили до около 100% от нормалните нива след заповедта за връщане към работа от миналата седмица.

Доставките на контейнери в 12 пристанища в страната се възстановиха до 115% от нормалните нива, след като миналата седмица правителството помоли шофьорите да се върнат на работа, изпращайки текстови съобщения, писма и провеждайки телефонни разговори, се посочва в изявление на транспортното министерство от сряда вечерта.