ESG превзема и кредитния пазар

Настоящата година е трудна за заемите свързани с устойчивост, но експерти очакват това да се промени през 2023 г.

19:23 | 30 ноември 2022
Автор: Жаклин По
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Очаква се през следващата година сделките с етичен дълг да започнат да преобладават на европейския пазар на корпоративен дълг за първи път в историята, предава Bloomberg.

Банкерите прогнозират, че най-малко половината сделки за заеми за компании с дълг от инвестиционен клас в Европа, Близкия изток и Африка ще бъдат обвързани с екологични, социални и управленчески цели през 2023 година, според отговори в интервюта, дадени за Bloomberg. Това е повече спрямо вече рекордните 36% на този тип сделки за тази година, като компаниите са подложени на все по-голям натиск да покажат своите амбиции за устойчивост.  

"Ако моделът и динамиката се запазят и през 2023 година, може да достигнем и 50% дял", каза Агнес Гурк, ръководител на отдел устойчиви капиталови пазари в BNP Paribas SA, един от най-големите организатори на такъв дълг в света.

Фирмите поставят по-голям акцент върху набирането на етичен дълг на фона на стремежа на регулаторните органи да принудят банките да обръщат повече внимание на ESG. Това може да означава отстъпки по заемите, ако те отговарят на определени цели, като например намаляване на замърсяването или разхищението на храна, въпреки че някои от тези сделки са били подложени на контрол за това, че са с прекалено разхлабени условия или че не разкриват конкретни цели.

ESG започват

Емитирането на висококачествени заеми, свързани с устойчивото развитие, в региона на Европа, Близкия изток и Африка е достигнало 142 млрд. от началото на годината, с което се приближава до рекордния обем от 168 млрд. евро през 2021 г., според данни, събрани от Bloomberg. Ръст се наблюдава и на нишовия германски пазар на Schuldschein, вид дълг, подобен на заемите, където свързаните с ESG трансакции вече формират около 37% от продажбите и се очаква да достигнат 50% през следващата година.

Напредъкът е по-бавен на пазара на заеми, обвързани с устойчивостта, където емитирането е спаднало от 42 млрд. евро през миналата година до едва 17 млрд. през настоящата.

"Очакваме, че ще отнеме малко повече време, за да се достигне същото ниво за пазара на ливъридж", каза Гурк от BNP Paribas.

След експоненциалния ръст през последните години, настоящата се оказа трудна в световен мащаб за заемите, свързани с устойчивостта. Глобалните продажби спаднаха от рекордните 506 млрд. долара през 2021 г. до 362 млрд. Фирмите поемат по-малко дългове поради повишаването на лихвените проценти, инфлацията и скъпия долар, казва Ннека Чике-Оби, ръководител на отдела за изследвания на устойчивостта в Азиатско-тихоокеанския регион във Fitch.

Емисиите на

В Северна и Южна Америка се наблюдава спад от 35% на отпускането на заеми свързани с устойчивост до 123 млрд. долара, като американските компании с инвестиционен рейтинг са набрали почти две трети от тази сума. Азия се противопостави на забавянето с рекордните 56 млрд. долара продажби - все пак това все още формира само 13% от кредитната дейност в региона и е сравнително малко в сравнение с региона на Европа, Близкия изток и Африка.

Въпреки това се очаква нарастващата осведоменост по въпросите, свързани с ESG, да стимулира развитието на пазара, дори и това да не се изразява непременно в нарастване на общите обеми.

"Продължаваме да наблюдаваме засилващата се тенденция на пазара, че клиентите поставят устойчивостта на по-високо място в дневния ред и искат да включат характеристики на устойчивост във финансирането си", каза Робърт Спрюит, ръководител на отдела за устойчиво финансиране за EMEA в ING Groep NV.