Мъск съобщи, че профилът на Тръмп в Twitter ще бъде възстановен

Чух, че получаваме голям вот, за да се върнем и в Twitter, но не виждам никаква причина за това, заяви Тръмп

11:20 | 20 ноември 2022
Обновен: 09:37 | 21 ноември 2022
Автор: Тим Смит
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск заяви, че ще позволи възстановяването на акаунта на Доналд Тръмп в Twitter, след като потребителите на сайта на социалната медия гласуваха с 52% срещу 48% за връщането на бившия президент.

24-часовата анкета събра повече от 15 милиона гласа. По-рано Мъск възстанови акаунти, свързани с консервативната медийна личност Джордан Питърсън и сатиричния уебсайт Babylon Bee.

Възстановяването на Тръмп в Twitter е подходящо за него в политически план. Бившият президент официално обяви, че ще се кандидатира отново за Белия дом през 2024 г., а Мъск му даде инструмент за подсилване на посланието му.

Решението на Мъск идва и в момент на сътресения в Twitter след масови уволнения и напускане на висши ръководители, които допринесоха за хаотичната атмосфера. Събитията предизвикаха нарастваща вътрешна загриженост относно уязвимостта на платформата към заплахи за сигурността и възможността за нарушаване на заповедта за съгласие с Федералната търговска комисия на САЩ, което може да доведе до глоби в размер на милиарди долари.

През 2021 г. на Тръмп беше наложена постоянна забрана за достъп до Twitter "поради риска от по-нататъшно подстрекаване към насилие" след бунта в Капитолия в САЩ. По-рано тази седмица той официално се включи в президентската надпревара в САЩ през 2024 г., като направи официално това, за което намекваше от месеци.

Все пак не е сигурно, че бившият президент ще се завърне в Twitter. По-рано в събота Тръмп заяви, че вижда "много проблеми в Twitter" и ще се придържа към собствената си социално-медийна платформа Truth Social.

"Чух, че получаваме голям вот, за да се върнем и в Twitter. Не го виждам, защото не виждам никаква причина за това", заяви Тръмп на срещата на Републиканската еврейска коалиция в Лас Вегас чрез видеовръзка. "Може и да успее, може и да не успее."

В миналото Мъск е провеждал допитвания до своите последователи за всичко - от бутон за редактиране на Twitter до продажба на акции в Tesla Inc. и дори дали политиците или милиардерите заслужават повече доверие.

Компаниите, които рекламират в социалните медии, може да се опасяват от увреждане на техните марки, ако Тръмп привлече вниманието с по-скандални туитове. На 27 октомври Мъск публикува бележка до рекламодателите, с която иска да ги увери, че не иска Twitter да се превърне в "адски пейзаж за свободни хора".

"Всеки рекламодател, който все още финансира Twitter, трябва незабавно да спре всички реклами", заяви Дерик Джонсън, президент на Националната асоциация за напредък на цветнокожите, в изявление след съобщението на Мъск за възстановяване на акаунта на Тръмп.