Сърбия напълни газохранилището си и ще дава стимули за пестене на ток

Сърбия традиционно ограничава цените на електроенергията за домакинствата до нива, по-ниски от пазарните

09:00 | 11 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Сърбия планира да възнагради домакинствата, които намаляват потреблението си на електроенергия, с отстъпки от сметките за комунални услуги, което е тежест за публичните финанси, но все пак е по-малко от плащането за скъп внос на електроенергия, заяви президентът Александър Вучич.

Преобладаващият производител на електроенергия в балканската страна, държавната компания Elektroprivreda Srbije или EPS, не може да задоволи търсенето от собствените си мощности. Общото потребление на електроенергия в Сърбия е около 120 гигаватчаса на ден през зимните месеци, а около една шеста от това количество ще трябва да се внася на цена до 20 млн. евро на ден, каза Вучич пред репортери, когато представи предложението.

Очаква се сръбското правителство, контролирано от партията на Вучич, да приеме мерките скоро, за да може те да бъдат приложени от октомври, отбелязва Bloomberg.

Сърбия традиционно ограничава цените на електроенергията за домакинствата до нива, по-ниски от пазарните, и дори след неотдавнашното увеличение в регулирания сегмент, държавната енергийна компания губи пари. EPS отчита нетна загуба от 49,25 млрд. динара (421 млн. долара) за първата половина на 2022 г.

Въпреки че планираните отстъпки ще намалят приходите на EPS, "държавата ще компенсира това, защото губим огромни пари от вноса на електроенергия", каза Вучич.

Според предложението отстъпки от 10 до 30 % от сметките за комунални услуги ще бъдат предлагани на тези, които намалят месечното си потребление с поне 5 % спрямо година по-рано, като "възнаграждението" ще нараства в зависимост от спестената енергия, каза президентът. 

Най-голямата бивша югославска република обяви през август, че има за цел да намали общото потребление на енергия с поне 15 %, като в същото време натрупа резерви от природен газ в единственото си хранилище в Северна Сърбия и в наето газово депо в съседна Унгария. Сърбия до голяма степен разчита на руския "Газпром" за газ.

Хранилището в страната, съсобственост на подразделение на Газпром, е "пълно до краен предел" с 287 млн. куб. м газ на разположение на Сърбия, заяви Вучич. Други 352 милиона кубически метра се съхраняват в Унгария.

Рязкото покачване на цените на енергията и войната в Украйна крият риск от увеличаване на дефицита в платежния баланс на Сърбия, което може да наложи използването на валутни резерви, каза Вучич. "Благодарение на доброто състояние на публичните ни финанси можем да издържим две години, но какво ще правим, ако войната продължи три или четири години?", каза той.