Експерти: Глобалното затопляне не е най-големият проблем

За изхода от преговорите на климатичната конференция в Париж в предаването Boom&Bust, Bloomberg TV Bulgaria, 5.12.2015

15:33 | 7 декември 2015
Автор: Кирил Петков
Газдов, Рашев, Димов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Газдов, Рашев, Димов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Климатичните политики на Европа реално доведоха до замърсяване на въздуха. Нищо лошо, но и нищо хубаво няма да се случи на климатичната конференция в Париж. Климатичните политики до момента имат огромни негативи и няма основание да се вярва, че ако има глобална политика, включваща държавите от третия свят, те ще станат честни и ще доведат до нещо добро. Около тези мнения се обединиха гостите на предаването Boom&Bust, посветено на климатичните промени - Никола Газдов, управляващ партньор "Ренърджи" ООД, Боян Рашев, управляващ партньор denkstatt България, и Нено Димов, бивш министър на околната среда и водите.

Според експертите много повече трябва да се говори за замърсяването на околната среда, а не само за климатичните промени, които се дължат и на човешка дейност.

„Антропогенните емисии (предизвикани от човешката дейност - бел. ред.) със сигурност имат някакво въздействие, въпросът е какво е то и най-важното, промяната на климата дали е лошо нещо“, каза Боян Рашев.

Промяна на климата винаги е имало, независимо дали съществуват хора или не“, каза Нено Димов: „Когато се говори за климатични промени се лансират много лъжи, за да се манипулира общественото мнение. Факт е, че концентрацията на въглероден диоксид се е покачила незначително. Промените в климата са нещо несъществено. Истинските проблеми са екологични, глобалното затопляне не е сред тях“.

Тезата за преекспонирането на проблема със замърсяването с въглеродни емисии бе подкрепена и от Боян Рашев, който заяви: „Увеличават ли се въглеродните емисии в глобален план? Това е доста интересен въпрос, която се премълчава в медиите. През 2014 година за пръв път имаше глобален икономически ръст. На фона на този ръст емисиите спряха да растат. През 2014 имахме таван на емисиите, а аз съм сигурен, че ще този резултат на глобално ниво ще бъде повторен и през 2015. Оказа се, че целият сценарий, който вещаеше, че емисиите ще растат без таван, е просто неверен“.

Макар според Никола Гиздов, обяснението да е много „симплистично“, „паниката е в резултат на нуждата от преразпределяне“, каза Димов и уточни, че, „парите, които се харчат от ООН трябва да бъдат преразпределяни и днес това се прави в името на призива „правете жертви днес, за да имаме бъдеще“. Според Димов това е доста по-добро попадение от социалистическия призив: „правете жертви днес, за да имате по-добро бъдеще“, но целта е много подобна.“

Що се отнася до научната част, една от най-големите манипулации, която се тиражира, включително с видеоклипове е, че определени части от градове или цели острови ще потъват в следствие на глобалното затопляне. Как се случва това? Отговорът е, че ще се стопят снеговете на северния полюс и те ще повдигнат нивото на световния океан. Това е просто малоумно. Още Архимед е открил закона, че тяло, потопено във вода, повдига толкова водата, колкото е това тяло. Ледът вече е в световния океан и той вече е повдигнал нивото му точно толкава, колкото и ако целия се стопи. Световният океан няма да се повиши и с милиметър. Тук става дума за лъжа. За научна лъжа“, категоричен бе Димов.

За съжаление климатичните политики в Европа реално доведоха до замърсяване на въздуха“, обясни Рашев: „Политиката, например за биогоривата, доведе до обезлесяване в тропиците. Схемите от Киото, механизмите за съвместно и чисто развитие (Clean Development) бяха обект на измами. Вероятно 80% от сделките не отговаряха на задължителните критерии и реално парите, които получаваше инвеститора са лъжа. Климатичните политики до момента имат огромни негативи и аз нямам основание да вярвам, че ако има глобална политика, включваща държавите от третия свят, те ще станат честни и ще доведат до нещо добро“.

Някои казват, че на конференцията в Париж ще стане едно много сериозно преразпределение от богати страни, като САЩ, към по-бедни страни и дано това не се случи, защото няма да доведе до нищо добро", каза Рашев.

Според експертите, Европа не трябва да прекалява с ангжиментите, които поема, защото за България самоограничаването на Стария континент ще доведе до непосилни лишения, като например затваряне на Маришкия басейн.