Гърция засилва усилията си за укрепване на правата на ЛГБТК

Гърция е сред европейските страни, в които се наблюдава най-голям скок в правата на ЛГБТК

17:50 | 9 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Премиерът Кириакос Мицотакис продължава с плановете за забрана на т.нар. операции за нормализиране на пола при децата като част от усилията за борба с дискриминацията и за насърчаване на правата на ЛГБТК в Гърция, която е до голяма степен социално консервативна страна, пише Bloomberg.

Потенциално вредните практики се извършват на бебета и малки деца, чиито тела не отговарят на традиционните определения за мъж или жена, често без те изобщо да знаят. Операциите обикновено са ненужни от медицинска гледна точка и се осъждат от ООН, Световната здравна организация и Хюман Райтс Уоч.

Законодателите ще гласуват по предложението по-късно този месец, но се очаква то да бъде прието, тъй като правителството има мнозинство в парламента. Гърция ще се присъедини към Малта и само няколко други държави, които забраняват тези процедури със закон.

Миналата година премиерът назначи комисия, която да изготви национална стратегия за подобряване на правата на ЛГБТК и оттогава въведе редица реформи, като например премахването на забраната хомосексуални мъже да даряват кръв. Малцина са очаквали, че дясноцентристкият политик ще се превърне в толкова мощна сила за промяна.

"Несправедливостта и омразата, които за съжаление и днес съществуват към съгражданите ми, трябва най-накрая да бъдат премахнати", заяви Мицотакис през май. "Заклевам се, че няма да оставя никого сам в тази борба за свобода и равенство".

Според една от последните класации Гърция е сред европейските страни, в които се наблюдава най-голям скок в правата на ЛГБТК. Но мнозина се опасяват, че законовите промени няма да бъдат приложени, което означава, че и нагласите няма да се променят.

"Стратегията като първа стъпка е много положителна", казва Джанис Папагианопулос, активист за правата на човека и издател на Antivirus Magazine, единственото гръцко издание за ЛГБТК. "Чакаме да видим като общност дали предложеното ще стане реалност."

Еднополовите граждански партньорства бяха законно признати в Гърция през 2015 г., а половата идентичност - през 2017 г., но напредъкът беше откъслечен до идването на Мицотакис на власт.

Други мерки, които той вече е въвел, включват преместване на транссексуални затворнички от мъжките в женските затвори и обхващане на транссексуални граждани в целеви програми, които субсидират разходите за труд на бизнеса. Той също така напълно забрани т.нар. конверсионна терапия.

Сред планираните инициативи е създаването на държавен орган, който да се занимава с въпросите на ЛГБТК, заедно с телефонна линия за помощ, център за психологическо консултиране и съоръжения за млади бездомни хора от общността. Около 800 000 държавни служители ще бъдат обучени как да се справят със свързаните с това въпроси на работните си места.

Очаква се Мицотакис да се заеме с въпроса за равенството между браковете след изборите, насрочени за следващата пролет, в опит да реши други въпроси, свързани със семейното право, като например осиновяването.

"За Гърция е важно както да повиши видимостта на ЛГБТК, така и да промени нещата от правна гледна точка, като част от по-широките усилия за осигуряване на равни възможности за всички и създаване на приобщаващо общество и икономика", заяви Алекс Пателис, главен икономически съветник на министър-председателя.

"Едно от важните наследства на стратегията е, че въпросите на ЛГБТК+ в Гърция вече трайно навлязоха в основния политически поток и се считат за нещо обичайно в политическия дискурс”.