Украйна се нуждае от 65 млрд. долара - много повече, отколкото са ѝ обещали съюзниците

Цифрата не включва разходите за отбрана и сигурност

09:40 | 6 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Украйна посочи, че се нуждае от 60-65 млрд. долара през тази година, за да посрещне нуждите си от финансиране, което е с милиарди повече, отколкото съюзниците ѝ са успели да обещаят досега, информира Bloomberg.

Сумата, която е необходима незабавно, включва т.нар. помощ за макрофинансова стабилност за спешно финансиране на бюджета и логистични инфраструктурни проекти. Цифрата, която не включва разходите за отбрана и сигурност, е част от по-голям план за дългосрочно възстановяване на страната, който се оценява на над 750 млрд. долара и беше представен на конференция в швейцарския град Лугано в понеделник.

Планът за възстановяване включва три етапа, обхващащи следващото десетилетие, които започват с възстановяването на критичната инфраструктура през тази година. Накрая се предвижда възстановяване на разрушените по време на боевете сгради, жилища и друга собственост, укрепване на обществените услуги и накрая използване на инвестициите за създаване на модерна украинска икономика.

"Веднага след като войната приключи и Украйна постигне победа, трябва да осъществим хиляди проекти за възстановяване", заяви министър-председателят Денис Шмихал на конференцията.

По-рано Международният валутен фонд беше заявил, че Украйна се нуждае от около 5 млрд. долара всеки месец, за да покрие основните услуги и да поддържа икономиката си на повърхността. МВФ изчислява, че бюджетният дефицит на Украйна за тази година е около 39 млрд. долара.

Не е ясно как съюзниците на Украйна ще успеят да покрият този размер на разходите, особено след като все по-често се налага да се справят с нарастващата инфлация у дома и заплахата Русия да спре енергийните доставки. Лидерите на Г-7, които се срещнаха в Германия, заявиха миналата седмица, че техните държави са обещали финансова и икономическа подкрепа в размер на 29,5 млрд. долара за тази година.

Миналата седмица Европейският съюз предложи да предостави 1 млрд. евро краткосрочна финансова помощ, тъй като Германия продължава да задържа подкрепата за по-голям пакет от 9 млрд. евро. Средствата от ЕС ще допълнят предишната кредитна линия от 1,2 млрд. евро, предоставена на Киев по-рано тази година.