Обама: Ще надделеем като сме силни и умни

Изявление на Барак Обама от Белия дом

10:52 | 7 декември 2015
Автор: Иван Николов
Обама: Ще надделеем като сме силни и умни

Откъс от обръщението на президента на САЩ Барак Обама от Белия дом, включващо стратегията за борба с тероризма и Ислямска държава /ИДИЛ/.

"Ще надделеем като сме силни и умни. Упорити и неуморими. И като се насочим към всеки аспект на американската сила.

Ето как.

Първо, нашите военни ще продължат да преследват участниците в терористични заговори във всяка страна, където трябва.

В Ирак и Сирия се нанасят въздушни удари по лидери на ИДИЛ, тежко въоръжение, петролни цистерни, инфраструктура.

След атентатите в Париж нашите най-близки съюзници, включително Франция, Германия и Великобритания усилиха приноса си към нашата военна кампания.

Това ще ни помогне да ускорим усилията за унищожаване на ИДИЛ.

Второ - ще продължаваме да обучаваме и осигуряваме оборудване на десетки хиляди иракски и сирийски части, които се бият на място с ИДИЛ, за да не се укрият в убежища.

И в двете страни разполагаме спецчасти, които могат да ускорят офанзивата. Засилихме тази част след атентатите в Париж и ще продължим да инвестираме повече в подходи, които действат на място.

Трето - работим с Франция и съюзниците за спиране на операциите на ИДИЛ. По разкриване на заговорите, по спиране на финансирането им и набиране на още бойци.

След атентатите в Париж засилихме обмена на информация с европейските ни съюзници.

Работим с Турция по запечатването на границата й със Сирия и сътрудничим с мюсюлманските страни и с ислямските общности тук, у дома, за да спрем порочната идеология, която ИДИЛ рекламира онлайн.

Четвърто - начело с Америка международната общност започна да създава процес и график на работа по примирието и политическото решение на сирийската война.

Това ще ни позволи на сирийския народ и всяка страна, включително нашите съюзници, но и Русия да се насочат към общата цел - унищожаването на ИДИЛ - групировка, която е заплаха за всички нас.

Това е стратегията ни за унищожаване на ИДИЛ.

Тя е създадена и подкрепена от военното ни командване и експерти по борба с тероризма заедно с 65 страни, които се присъединиха към водената от Америка коалиция.

И постоянно проучваме стратегията си, за да видим кога са необходими допълнителни стъпки за постигане на целта.

Затова наредих на Държавния департамент и вътрешното министерство да преразгледат програмата за визи, с която жените-терористки от атентата в Сан Бернардино първоначално са влезли в тази страна.

Затова ще подкрепям ограничаването на възможностите терористите чрез технологиите да се опитват да избягнат правосъдие.