Saudi Aramco обмисля IPO на търговското си звено

Aramco наскоро стана най-високо оценената компания и може да продаде 30% дял в дъщерното си дружество

20:30 | 17 май 2022
Обновен: 12:24 | 18 май 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Държавната петролна компания Saudi Aramco обмисля първично публично предлагане за своята търговска компания на фона на скока в цената на петрола. Запознати с обсъжданията твърдят, че това може да е едно от най-големите IPO-та в света за тази година.

Петролният гигант работи с банки, като Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. и Morgan Stanley и проучва евентуалното листване на Aramco Trading Co., заявиха източниците, но пожелаха да не бъдат идентифицирани защото информацията не е публична.

Търговското подразделение може да достигне оценка от десетки милиарди долари, а двама от запознатите твърдят, че сумата може да достигне 30 млрд. долара.

Aramco наскоро стана най-високо оценената компания и може да продаде 30% дял в дъщерното си дружество. Това може да превърне IPO-то в най-голямото за годината. През януари южнокорейската LG Energy Solution набра около 10,8 млрд. долара.

Повечето други големи петролни производители за момента не разкриват толкова данни за търговските си звена и внимават да не разкриват тайни за едни от основните си източници на приходи. Aramco все още обсъжда дали има нужда от потенциално листване и не е сигурно, че ще пристъпи към него, добавиха източниците.

Подробности за IPO-то, включително неговия обем и цена на акциите може и да се променят. Представители на Goldman Sachs, JPMorgan и Morgan Stanley отказаха коментар по темата, а представители на Aramco и Aramco Trading не отговориха веднага на исканията за коментар.

Енергийните компании в Близкия Изток се възползват от резкия скок в цените на петрола, за да пуснат свои активи на борсата, докато правителствата се опитват да намалят своята зависимост от петрола и да привлекат чуждестранни инвеститори. Aramco обмисля да листне своята рафинираща компания Luberef.

Саудитска Арабия започна предварителни дискусии за ново предлагане на акции на Aramco, което би могло да събере повече пари от забележителното ѝ листване преди две години, казаха през февруари хора, запознати с въпроса.

Други дъщерни дружества на Aramco, които вече се търгуват на борсата, включват производителя на химикали Saudi Basic Industries Corp. и Rabigh Refining & Petrochemical Co. Националната петролна компания на Обединените арабски емирства следва подобен модел, като през миналата година листна своята дъщерна компания за сондажи и производител на торове.
Aramco създаде търговското си дружество през 2011 г. и сега търгува всичко - от суров петрол до втечнен природен газ, според уебсайта му. Националните петролни компании в най-големия регион за производство на суров петрол създадоха търговски дружества в опит да изстискат повече приходи от всеки барел и да се разширят дейността си само от изнасяне на суровината.

В неделя Aramco отчете най-високата си печалба от рекордното си листване на фондовия пазар, след като цените на петрола скочиха в следствие от войната в Украйна. Глобалното търсене на енергия също се възстанови, след като пандемията от коронавирус дълго време ограничаваше икономическата активност.