Какво е бот? Защо Илон и Мъск и Twitter спорят за фалшивите акаунти

Мъск твърди, че броят им е много по-голям отколкото признават от Twitter

13:00 | 17 май 2022
Обновен: 13:25 | 17 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Илон Мъск и генералният директор на Twitter Inc. Параг Агравал влязоха в спор заради начина по който социалната мрежа се справя с така наречените ботове, предава Bloomberg. Това провокира спекулации, че Мъск може да се опита да смъкне цената на акция или дори да се откаже от своето предложение от 44 милиарда долара за закупуване на компанията. Мъск каза пред технологична конференция в Маями, че фалшивите потребители съставляват поне 20% от всички акаунти в Twitter, а е възможно да са дори 90%. От Twitter не са съгласни. Те твърдят, че ботовете са по-малко от 5% от общия брой потребители, а пък Агравал публикува дълго съобщение в Twitter, в което обяснява методологията на компанията. Мъск отговори с въпрос защо Twitter не се обажда на потребителите, за да потвърди тяхната идентичност, последван от миризливо емоджи. 

1. Какво представляват Twitter ботовете и за какво се използват?

В Twitter ботовете са автоматични акаунти, които могат да правят същите неща като истинските потребители – да изпращат туитове, да следват други акаунти и да харесват и споделят публикации. Спам ботовете се използват с цел измама, дразнене и нанасяне на вреда. Спам ботове създадени с търговска цел могат да споделят непрекъснато, за да се опитат да привлекат трафик към определен уебсайт, продукт или услуга. Те могат да бъдат използвани за разпространение на дезинформация и промотиране на политически послания. По време на президентските избори през 2016 година имаше опасения, че руски ботове са повлияли на изборите в полза на Доналд Тръмп. Спам ботовете могат да разпространяват и линкове до фалшиви раздавания на ценни вещи и други финансови измами. След като обяви плановете си за придобиване на Twitter, Мъск заяви, че един от приоритетите му е да се справи със спам ботовете, които разпространяват крипто измами.

2. Позволени ли са ботовете и фалшивите профили в Twitter?

Ботовете са позволени в Twitter, но компанията задължава такива акаунти да отбелязват, че са автоматизирани. Платформата дори разполага с етикети за „добри“ ботове като например @tinycarebot – акаунт, който публикува напомняния за грижи за себе си. Спам ботовете обаче не са позволени и компанията има политики, които имат за цел да ги премахнат. Потребителите са окуражавани да докладват нарушения на политиката на компанията. Съмнителните акаунт се заключват. За да се върнат обратно в платформата, те трябва да предоставят допълнителна информация като телефонен номер или трябва да разрешат reCAPTCHA предизвикателство. Twitter може да изтрие изцяло спам акаунта. Компанията изчислява, че фалшивите профили и спам акаунтите са по-малко от 5% от активните потребители през четвъртото тримесечие на 2021.

3. Може ли Илон Мъск да се справи със спам ботовете?

Самият Мъск със сигурност смята, че може. На 25 април той каза, че иска да подобри Twitter и една от идеите му беше „премахване на всички спам ботове и предоставяне на знак за автентичност на всички истински хора“. По-усиленото използване на методи за сигурност като reCAPTCHA може да помогне в борбата срещу ботовете. Twitter може да увеличи използването на мултифакторния метод за установяване на автентичност. Това е метод, при който потребителите трябва да потвърдят самоличността си като отговорят на въпроса и предоставят имейл или телефон. Компанията може да приложи и алгоритъм за машинно самообучение, които да помогнат с идентифицирането на спам ботовете чрез активността им в Twitter.

4. Какъв е залогът за Twitter?

Twitter може да изгуби потребители, които са били притеснени или дори измамени от спам ботовете и тяхната дейност. Постоянните проблеми със сигурността могат също да привлекат повече внимание от регулаторите, които искат да контролират Twitter и по-широката технологична индустрия. От друга страна, по-строгото потискане на спам ботове може да навреди на общия брой потребители на Twitter, като изчисти фалшивите акаунти. Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla Inc. и SpaceX, каза на 13 май, че офертата му за закупуване на Twitter е „временно задържана“ в очакване на подробности за това колко спам и фалшиви акаунти има в платформата.

5. Защо сигурността е такова предизвикателство за Twitter?

Мобилните приложения често са по-уязвими от уебсайтовете, достъпни чрез интернет браузър на настолен компютър или лаптоп. Уеб браузъри като Google Chrome се актуализират и правят подобрения на сигурността във фонов режим, без потребителят да го осъзнава. Когато става въпрос за мобилно приложение, потребителите често трябва да направят актуализацията сами, за да гарантират, че е въведена нова корекция за сигурност. По-утвърдените технологични компании като Google и Microsoft също имат големи определени екипи за сигурност, което ги поставя пред компаниите за социални медии, когато става въпрос за сигурност.