Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Twitter замразява наемането, анулира офертите преди сделката с Мъск

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor. bg, "Бизнес старт", 13.05.2022 г.

13:00 | 13 май 2022
Обновен: 15:33 | 13 май 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Twitter Inc. обяви в четвъртък замразяване на наемането на нов персонал и други усилия за намаляване на разходите, което е отражение на състоянието на несигурност на компанията, докато тя очаква поглъщането на Илон Мъск за 44 милиарда долара. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Компанията за социални медии няма да наема нови служители и може да анулира вече излезли оферти, според вътрешна бележка, получена от Bloomberg. Ще бъдат направени някои изключения за критични за бизнеса роли, които ще бъдат определени от ръководството на Twitter. Компанията също така намалява разходите за пътуване, консултации и маркетинг, според бележката.

Двама от висшите лидери на Twitter също напускат. Кайвон Бейкпур, ръководител на потребителските продукти, и Брус Фалк, отговарящ за приходния продукт, бяха помолени да напуснат компанията от главния изпълнителен директот Параг Агравал.

Агравал каза, че глобалните събития, включително войната в Украйна и кризата във веригата за доставки, са навредили на бизнеса на Twitter и може да продължат да го правят. Компанията не планира широко съкращаване на работни места, „но лидерите ще продължат да правят промени в своите организации, за да подобрят ефективността, ако е необходимо“, пише Агравал.

Промените отразяват текущото състояние на Twitter, докато чака нов собственик. Мъск, най-богатият човек в света и главен изпълнителен директор на Tesla Inc., се съгласи да купи компанията за 44 милиарда долара миналия месец, но сделката може да не бъде финализирана с месеци, тъй като Мъск все още работи за осигуряване на финансирането. Във вторник той предположи, че сделката все още може да се разпадне.

Компанията не е сама в съкращаването на разходите; по-големият й конкурент Meta Platforms Inc. също наскоро заяви, че ще намали инвестициите.

SoftBank Group Corp., един от най-агресивните инвеститори в областта на високите технологии в света, заяви в четвъртък, че през последната фискална година е загубила повече пари от всякога - 13,2 млрд. долара - и ще намали темпа на новите си инвестиции, коментира също Попов.

Впечатление направиха влошените инвестиции в множество стартиращи предприятия от нейния Vision Fund, който е на стойност 100 млрд. долара и е най-големият частен инвестиционен фонд в света, създаден преди пет години с намерението да създаде поколение от нови технологични гиганти.

Сред най-големите лоши залози се оказа китайската компания за споделени пътувания Didi Global Inc., която се сблъска с регулаторен натиск в Пекин. Към края на последното тримесечие Vision Fund е загубил 9,7 млрд. долара от 12,1 млрд. долара, инвестирани в Didi, съобщи компанията.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.