Отбранителният сектор в САЩ не успява да отговори на ускореното търсене на оръжия

Разкъсаните вериги за доставки пречат на аерокосмическия сектор да увеличи производството си след началото на войната  

19:15 | 9 май 2022
Обновен: 21:42 | 9 май 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Отбранителния сектор в САЩ не успява да отговори на ускореното търсене на оръжия

Разкъсаните вериги за доставки пречат на аерокосмическия сектор да увеличи производството си след началото на войната  

Изпълнителният директор на Northrop Grumman Кати Уордън имаше добри и лоши новини: Аерокосмическият сектор очава повече търсене на оръжейните си системи, но проблемите с веригите на доставки може да попречат на опитите за увеличаване на производството, пише Reuters.

“В момента въпосът е как да увеличим производството, за да попълним запасите?” Попита Уордън по време на среща на икономическия клуб във Вашингтон в сряда. Тя призна, че има проблем и с недостига на персонал.

Най-големите компании в американския отбранителен сектор очакват огромни печалби, защото Западните правителства пренастройват статегиите си за сигурност и увеличават разходите за отбрана след руската инвазия в Украйна.

Директорите на Lockheed Martin, Raytheon Technologies, Boeing, Northrop Grumman и General Dynamics — основни изпълнители на поръчки от американското министерство на отбраната признаха по време на разговорите с инвеститорите през април, че ще спечелят много от завишените рааходи за отбрана. Цените на акците на гореспоменатите са се увеличили с между 12 и 15% от началото на войната.

Сега всички очакват те да произвеждат повече от продуктите си, за да отговорят на търсенето, както от амерканското, така и от европейските правителства.

Но те трябва да преодолеят проблемите във веригите на доставка, недостига на служители и инфлационния натиск, преди да увеличат производството си.

Директорът на Raytheon Грег Хейс каза пред анализатори, че набавянето на нов източник на титан извън Русия се оказва трудно, както и че противотанковите ракети Stinger ще имат нужда от промяна в електрониката, защото някои от компонентите „вече не са недостъпни по търговски причини“.

Kомпаниите от сектора заявиха, че е твърде рано да се прогнозират обемите на продажби и увеличаването на приходите. Но анализаторът на Morningstar Бъркет Хюи актуализира своите прогнози за продажби за редица продукти с между 1,5 и 3% за последните години от прогнозата си за периода 2022-2026г.

Предложеният от администрацията на Байдън бюджет за 773 милиарда долара за отбрана за 2023 г. се очаква да се увеличи допълнително преди окончателното одобрение на Конгреса, вероятно с десетки милиарди долари, тъй като диапазонът от потенциални заплахи за сигурността се разширява и става по-сложен. Като страната с най-големи военни разходи, САЩ похарчиха 38% от сумата за отбрана през 2021 г., която надхвърли 2 трилиона долара за първи път, според Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

Русия остава сериозна заплаха, Пентагонът даде да се разбере, че Индо-Тихоокеанският регион остава негов приоритетен регион. В бюджета си отделът „приоритизира инвестициите в основополагащи способности, които отговарят на нашите предизвикателства както от Китай, така и от Русия“, каза наскоро заместник-министърът на отбраната Майкъл МакКорд на Конгреса.

„Ние се насочихме към Азия, което означаваше премахване на приоритетите на сухопътните системи в полза на въздушните сили и флота“, каза Абулафия. Сега, когато САЩ са „теглени към Европа - тя наистина се превръща в борба между сухопътните системи и военноморските системи за ресурси”. Въздушните системи са най-гъвкави.

След Студената война отбранителната индустрия започна да се консолидира с бързи темпове: от 90-те години на миналия век 51 главни изпълнители на отбраната на Пентагона се свиха до пет силно диверсифицирани компании, което означава, че всяка от големите пет ще получи големи парчета от пая.

През 2020 г. договорите за отбрана представляват 58% от разходите на Пентагона, което е най-високото ниво от 20 години, според CSIS. От 421 милиарда долара, раздадени през тази година, 36% отидоха на изпълнителите на големите пет, спрямо 19% през 1990 г.

Европейските компании произвеждат широка гама оръжия, но нямат достатъчно индустриален капацитет, за да увеличат нивото на производство толкова, че да посрещат търсенето, казаха експерти от индустрията. Това ще изпрати европейските правителства към американски компании. Някои оръжия, произведени в САЩ, също ще бъдат съобразени по-добре с нуждите на определени правителства.

Източноевропейските нации ще бъдат склонни да купуват американски оръжия не само заради технологичните аспекти, но и заради номиналната връзка със САЩ.

Stinger и Javelin и двете ракети, изстрелвани от рамото, се превърнаха в емблематичните оръжия на конфликта в Украйна, тъй като войниците на страната ги използват, за да отблъснат руските сили. Президентът на САЩ Джо Байдън пътува до завод на Lockheed в Алабама във вторник, за да рекламира Javelin. САЩ са изпратили над 5500 броя на Украйна.

Приблизително една четвърт от запасите на САЩ Stinger са отишли в Украйна, според Марк Кансиан, бивш служител на Пентагона, който сега работи мозъчен тръст наречен Център за стратегически и международни изследвания.

Но Stinger се произвежда в незначителни обеми - има само един активен международен клиент, а американското правителство не е купувало такъв от 18 години. Хейс каза, че големи поръчки не се очакват до 2023 или 2024 г., тъй като „имаме много ограничен запас от материали за производството на Stinger“.

Подобен график се очаква и за поръчките на Javelin, добави Хейс. Може да отнеме две години, за да увеличи производството на Javelin до максималния обем от 6000 годишно, каза Кансиан. Raytheon и Lockheed произведоха 866 Javelins за 207,2 милиона долара за САЩ през 2021 г.; Пентагонът иска 586 за 189,3 милиона долара през 2023 г.

Системите с дълъг обсег ще заемат мястото на Javelins със среден обсег в настоящата фаза на войната в Украйна, тъй като тя преминава към „по-конвенционален конфликт в източните райони“ на страната, каза Грег Сандърс, заместник-директор на Групата за отбранително-индустриални инициативи на CSIS , което означава, че тези оръжия могат да оглавят списъците за обществени поръчки.

„В световен мащаб има текуща промяна в парадигмата по отношение на националната сигурност и няколко съюзници обещаха да увеличат разходите за отбрана в резултат на това“, каза Уордън пред анализаторите по време на разговора с инвеститори след публикуваните резултати на Northrop Grumman за първото тримесечие. Това „ще ни позволи да ускорим темпа на растеж на приходите си през 2023 г.“, добави тя. Изпълнителят очаква продажбите през 2022 г. да варират от $36,2 млрд. до $36,6 млрд., в сравнение с $35,7 млрд. през 2021 г.

Германският канцлер Олаф Шолц промени продължилата десетилетия отбранителна политика на страната си, като обяви военен фонд от 100 милиарда евро и ангажимент да доведе разходите до 2 процента от брутния вътрешен продукт. Междувременно има нарастващ интерес в Швеция и Финландия към присъединяването на страните към НАТО.

„Потискащата реалност е, че последните 30 години на относително мирно време може да са просто отклонение“, каза Ричард Абулафия, консултант в AeroDynamic Advisory.

„Хората си мислеха: „Спечелихме Студената война. Това е краят на голата човешка агресия – отлично – нека да започнем зоологическа градина за еднорози и всичко ще бъде наред.’ И не проработи.“