Промишленото производство в САЩ се повишава повече от прогнозираното

Същевременно нарастващите разходи за материали продължават да затрудняват възстановяването на промишлеността

12:00 | 16 април 2022
Обновен: 12:04 | 16 април 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Промишленото производство в САЩ нарасна през март с повече от прогнозираното, отбелязвайки трети пореден месец на ръст, което показва стабилен напредък на производителите на фона на постепенно подобряващите се вериги за доставки.

Увеличението от 0,9 % последва ръста от 1,2 % през февруари, сочат данните на Федералния резерв от петък. Общото промишлено производство, което включва и продукцията на миннодобивните и комуналните предприятия, също нарасна с 0,9% през месеца, а ръстът през февруари беше ревизиран нагоре.

През първото тримесечие промишленото производство се увеличи с годишен темп от 5,4%. Общото производство нарасна на годишна база с 8,1%, което е най-силният ръст от края на 2020 г. насам.

Използването на капацитета на фабриките се повиши до 78,7%, най-високото ниво от 2007 г. насам, от 78,1% месец по-рано. Все още стабилният ръст на поръчките, подпомогнат от стабилните бизнес инвестиции, остава силен източник за местните производители. Рязкото нарастване на поръчките за сглобяване на моторни превозни средства показва, че напрежението във веригите за доставки продължава да отслабва.

Същевременно нарастващите разходи за материали продължават да затрудняват възстановяването на промишлеността. Напредъкът във веригите за доставки може да бъде ограничен отчасти и от войната на Русия в Украйна, а свързаните с пандемията ограничения на производството в райони на Китай представляват нови рискове.

Моторни превозни средства

Повишаването на промишленото производство през март беше широкообхватно и включваше 7,8% ръст в производството на моторни превозни средства. Сглобените автомобили нараснаха до 9,75 млн. единици на годишна база, което е най-много от януари миналата година. С изключение на автомобилите и частите фабричното производство се увеличи с 0,4%.

Докладът показа също, че производството на бизнес оборудване е скочило с 1,8% през март, което съответства на ръста от предходния месец и показва, че компаниите все още имат доверие в перспективите на икономиката.

Сред другите производствени категории, в които се наблюдава ръст на производството, са производителите на машини, електрическо оборудване и уреди, авиокосмическа техника и изделия от дърво. Производството на недълготрайни стоки бе стимулирано от увеличението при производството на петрол, химикали и пластмаси.

Докладът на ФЕД показа 0,4% увеличение на производството на комунални услуги и 1,7% ръст в добивната промишленост. Сондажите за нефт и газ напреднаха с още 4,8% и се увеличиха с 53,7% спрямо предходната година.