Мъск прави опит за враждебно придобиване на Twitter за $43 млрд.

Милиардерът заявява, че това е крайната му оферта и при неуспех на сделката ще "преосмисли позицията си на акционер"

14:20 | 14 април 2022
Обновен: 17:23 | 14 април 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Илон Мъск е направил „най-изгодната и окончателна“ оферта за закупуването на Twitter Inc., заявявайки че компанията има огромен потенциал и той може да го отключи, предава Bloomberg.

Най-богатият човек в света ще предложи 54 долара за акция в кеш, което е 54% повече от цената в края на сесията на 28 януари, което прави общата стойност на офертата 43 милиарда долара. Акциите на социалната медия поскъпнаха с 18%.

Мъск обяви офертата си в декларация към американската Комисия по ценни книжа и борси в четвъртък. Милиардерът, който контролира и Tesla Inc., първоначално обяви че притежава дял от 9% на 4-ти април. След новината акциите на Tesla паднаха с около 1.5% при предварителните сделки на пазара.

Бизнесменът притежава един от най-следваните акаунти в Twitter - @elonmusk, където често споделя мемета и подигравки с 80 милионната си публика. Той открито коментира промените, които би искал да направи в платформата. Компанията му предложи място в борда след новината за закупения от него дял, който го направи най-големият индивидуален акционер.

След като обяви първоначално закупения си дял, Мъск незабавно започна да обсъжда с последователите си евентуални стъпки – от превръщането на централата в Сан Франциско в приют за бездомни и прибавянето на бутон за редактиране, до автоматично получаване на знак за верификация срещу заплащане. Един от туитовете му коментира, че платформата е пред разпад, тъй като знаменитости с голям брой последователи публикуват рядко.

Мъск може да си позволи да закупи Twitter. В момента богатството му се оценява на 260 милиарда долара според индекса за милиардери на Bloomberg, докато общата пазарна оценка на Twitter е около 37 милиарда.

В писмо до борда на Twitter Мъск пише, че платформата „не може да се развива, нито да изпълни общественият си ангажимент към свободното слово в сегашния си вид. Twitter трябва да бъде трансформирана като частна компания“.

Изглежда че придобиването няма да е дълъг и мъчителен процес. „Аз нямам доверие в мениджмънта на компанията и не смятам, че мога да извърша необходимите промени само на публичния пазар. Ако сделката не се осъществи ще преосмисля дали да продължа да бъда акционер“, каза Мъск.

Офертата от 54.20 долара е твърде ниска, за да бъде приета от акционерите или борда, смята Адам Крусафили от Vital Knowledge, добавяйки че акциите на компанията достигнаха 70 долара преди по-малко от година.

Мъск използва услугите на Morgan Stanley като консултанти по придобиването. Офертата включва и числото 420, широко известно като закодирана препратка към марихуана. Той избра 420 долара като цена на акция за евентуално придобиване на Tesla и превръщането и в частна фирма през 2018, което доведе до проверка от страна на Комисията за търговия с ценни книжа.