Германски регулатор разработва план за дозиране на тока през следващатa зима

Властите поискаха от индустриалните групи да определят нуждите си в случай, че Русия прекъсне доставките на газ

13:15 | 23 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германските власти и енергийните компании се подготвят за потенциално ограничаване на енергията през следващата зима, в случай че Владимир Путин спре тръбопроводите, които осигуряват повече от половината от природния газ, консумиран от най-голямата икономика в Европа, пише Financial Times.

Големите индустриални групи са получили писма от мрежови оператори с молба да посочат своите енергийни нужди в очакване на евентуален недостиг, според трима души, които са видели писмата. Две индустриални компании със заводи в източната и югоизточната част на Германия казаха пред Financial Times, че са били предупредени от местните си доставчици, че доставките на газ може да бъдат съкратени до края на годината.

Междувременно Федералната мрежова агенция, регулаторът, който управлява енергийната инфраструктура на Германия, потвърди, че води разговори с бизнеса, за да се подготви за „неизбежни затваряния“, ако възникне недостиг на енергийни доставки.

Целта на разговорите беше „подготовка за ситуация, която се надяваме никога да не се случи“, каза Клаус Мюлер, президент на агенцията.

Съгласно германското законодателство компаниите, които се считат за критични за предоставянето на основни стоки и услуги в страната, ще бъдат приоритетни при извънредни случаи, наред с домакинствата. В резултат на това много от най-големите германски корпорации ще бъдат принудени да намалят потреблението си, най-вероятно чрез спиране на производството.

„Въпреки че имаме закон, ние не сме изложили реални критерии, за да решим кой незащитен, т.е. промишлен или търговски, клиент ще бъде отрязан първи и това прави участниците в секторите доста неспокойни“, каза Кристиан Хампел, партньор на BDO Legal, който съветва някои от компаниите, с които се свързват мрежовите оператори.

Органът за търговия с химикали и фармацевтични продукти предупреди политиците, присъстващи на срещата, че „почти всички сектори – селско стопанство, храни, автомобилостроене, козметика и хигиена, строителство, фармацевтични продукти или електроника“ ще бъдат засегнати от принудително съкращаване на производството в сектора. Химическият и фармацевтичният сектор, който включва компании като BASF и Bayer, използва 27% от природния газ на Германия.

След сключването на споразумение с Катар за доставките на втечнен природен газ, министърът на икономиката Роберт Хабек каза, че сделката няма да реши проблемите за следващата зима. Той добави, че редът на приоритета за потребление на енергия ще бъде решен "политически" в случай на недостиг.

Някои германски индустриални групи трябваше да спрат временно производството поради нарастващите разходи за енергия и суровини. Стоманолеярната Lech в Бавария, която използва същото количество електроенергия като град с 300 000 жители, съобщи този месец, че е била принудена да намали смените на служителите си. Стоманопроизводителят Thyssenkrupp предупреди за „икономически сътресения“, които могат да нарушат производствената му дейност.

В последните няколко дни компаниите, които не се разглеждат като приоритет за доставките на газ, са сезирали Федералната агенция за мрежи, за да подчертаят значението си за по-широката германска икономика.

В проучване на 175 компании, публикувано миналата седмица, 70% от респондентите призоваха за преглед на регулациите, за да се вземе предвид „системното“ значение на индустриалните групи, които рискуват да претърпят спиране.