Мъск се изсмя на идеята, че Tesla използва твърде много вода, но сега тя е основният му проблем

Готовият завод може никога да не заработи заради проблеми с водата

19:15 | 22 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Миналата година когато Илон Мъск беше попитан дали заводът, който Tesla строи близо до Берлин ще изчерпи водните ресурси на района, той избухна в смях и нарече това схващане „напълно погрешно“.

Шест месеца по-късно, водата е една от основните причини заводът още да не функционира, пишат Моника Реймънт и Уилям Уилкс за Bloomberg.

През август Мъск лекомислено посочва, че водата около Берлин е „навсякъде“, но регионът страда от падащи нива на подпочвените води и продължителни засушавания поради изменението на климата. Това доведе до съдебен иск, който ще бъде разглеждан в съда през следващата седмица, което беше  потвърждение от местните власти, че водният ресурс ще бъде недостатъчен, щом Tesla разшири капацитета на съоръжението.

Проблемът има потенциала да отложи или дори да спре проекта за 5,7 милиарда долара, което може да се превърне в изключително скъпо препятствие пред развитието на автомобилния производител.

Разрастването на фабриката в източния щат Бранденбург е ключът към глобалните амбиции на Tesla. Автомобилният производител се нуждае от производствена база в Европа, за да снабдява бързо развиващия се пазар на електрически превозни средства в региона, който се очаква да остане много по-голям и по-конкурентоспособен от САЩ в следващите години.

Tesla постри завода за невероятно кратки срокове, но все още чака окончателно одобрение от местните власти точно когато Volkswagen AG, Mercedes-Benz AG и Stellantis NV разширяват собствените си гами от електромобили.

„Настоящото водоснабдяване е достатъчно за първия етап на завода“, каза министърът на икономиката на Бранденбург Йорг Щайнбах в интервю. След като Tesla разшири съоръжението, „ще имаме нужда от повече вода“.

Мъск се опитва да спечели германците на своя страна и казва, че заводът ще произвежда батерии и до 500 000 коли годишно. Той на няколко пъти публика в Twitter на немски, разговаря с местни политици и организира окръжен панаир в стил Октоберфест на строителната площадка през октомври. Но същевременно   разочарова властите с няколко промени във фабриката в последния момент и предизвика възмущение сред обществото, когато публикува колаж наподобяващ Адолф Хитлер. Регулаторът на превозните средства в страната заяви тази седмица, че разследва една от функциите за подпомагане на водача на Tesla.

Голяма част от оптимизма относно перспективите за растеж на Tesla тази година се основава на способността на компанията да започне производство от фабриките, които строи близо до Берлин и Остин, Тексас. Когато анализаторите на Credit Suisse повишиха целевите си нива за акциите от $830 до $1025 миналия месец, първият цитиран фактор беше разширяването на капацитета. Заводът в Берлин „може да служи като най-критичния източник на капацитет за Tesla“, пишат анализаторите в доклада от 18 януари. Увеличаването му би трябвало да засили предлагането на пазар, който е бил „отправна точка за глобалното движение на електромобилите“.

Германските политици подкрепиха инвестицията, защото обещава хиляди нови работни места в регион, в който има малко тежка промишленост. И все пак напредъкът на обекта в малкия град Грюнхайде е по-бавен от очакваното, като пандемията, бюрокрацията и реакцията на местните жители относно използването на вода забавят началото на производството с няколко месеца.

Групите Nabu и Gruene Liga съдиха офиса за околната среда на Бранденбург миналата година, като твърдят, че не е отчел въздействието на изменението на климата при одобряването на 30-годишно разрешение за извличане на повече подземни води за фабриката на Tesla. Властите казват, че проблемът е управляем и че вече търсят допълнителни доставки. Решение в полза на еколозите вероятно ще забави отварянето на централата и може да я дерайлира напълно. Първото съдебно заседание е насрочено за 4 март.

Експерти твърдят, че някои от опасенията на природозащитниците са основателни. Водната маса на Бранденбург спада през последните три десетилетия. Засушавания през последните четири години доведоха до горски пожари и провалена реколта. Метеоролозите прогнозират по-чести горещи вълни, което допълнително отслабва способността на местната почва да съхранява вода.

Фабриката на Tesla почти ще удвои количеството вода, консумирана в района на Грюнхайде, според Аксел Бронстерт, професор по хидрология в университета в Потсдам. Той каза, че е „наивно“ да се смята, че резервите ще са достатъчни както за фабриката, така и за жителите и определи ситуацията с подпочвените води в района като „сериозна“.

Независимо от начина, по който съдиите се произнесат по делото, местните ВиК дружества ще трябва да инвестират в нова инфраструктура, включително пречиствателна станция за отпадни води, за да осигурят адекватно снабдяване. Това са мащабни инженерни проекти, за които властите признават, че може да отнемат години.

Tesla отбеляза в своя доклад за въздействието миналата година, че водата става все по-оскъдна поради изменението на климата. Компанията заяви, че използва по-малко вода на произведено превозно средство, отколкото повечето утвърдени производители на автомобили, и че предприема стъпки в германския завод за допълнително намаляване на употребата.

Съгласно договор с местните власти, обектът Грюнхайде ще получава 1,4 милиона кубически метра вода годишно - достатъчно за град с около 40 000 души. Щайнбах каза, че макар да приема проблемите за околната среда много сериозно, по-голямата част от местното население подкрепя фабриката. Властите в Бранденбург подкрепят усилията за сондажи за повече вода в района и снабдяването може да се доставя от по-далеч, ако е необходимо, каза той.

Но изкопаването на нови кладенци вероятно няма да накара притесненията да изчезнат. Мануела Хойер, която живее само на няколко километра от фабриката, казва, че Tesla получава преференциално отношение от местните политици, въпреки че това би задълбочило вече сериозния екологичен проблем.

„От години ни казваха, че не трябва да поливаме тревните си площи“, каза в интервю Хойер, който е част от гражданска инициатива, наблюдаваща проекта. "Тогава идва най-богатият човек в света и получава всичко, което иска."