Илон Мъск е направил най-голямото дарение от всички милиардери през 2021

Милиардерът е дарил 5,044,000 акции на Tesla на неназована организация

10:05 | 15 февруари 2022
Обновен: 11:36 | 15 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Тесла Илон Мъск е дарил общо 5,044,000 акции от най-високо оценената автомобилна компания в света на благотоврителна организация между 19 и 29 ноевмри миналата година, показват документи от Американската комисия по ценните книжа и борсите, цитирани от Reuters. 

Дарението е било на стойност 5.74 млрд. долара въз основа на цената на акциите на компанията през петте дни, в които той е дарил дяловете. Документите не посочват името на организацията.

Мъск е дарил акциите в периода когато продаде и дялове на стойност 16.4 милиарда долара след като пусна анкета сред последователите си в Twitter по въпроса дали да продаде 10% от дела си в производителя на електромобили.

Той написа в Twitter, че ще плати над 11 млрд. долара данъци през 2021 след като упражни своите опции върху акциите, които изтичаха в края на годината.  

Малко преди това, Мъск размени нападки в социалните мрежи с политиците Бърни Сандърс и Елизабет Уорън, които призоваваха богатите да плащат повече данъци.

Анализатори са казвали, че Мъск ще получи данъчни облекчения, ако дари акции на Tesla, защото те не се облагат с данък върху печалбата, както ако бъдат продадени.  

„Той ще спести огромна сума данъци,“ казва Боб Лорд, научен сътрудник в Института за политически изследвания, който изучава данъчна политика.  

„Той би спестил между 40 и 50% от близо 6-те милиарда данъци в зависимост от това дали може да се възползва от намалението върху доходите си в Калифорния и ще избегне данъка върху печалбата, който ще трябва да плати, ако продаде акциите“.

Лорд добави, че Мъск може да е внесъл акциите чрез посредници като „фондове, съветвани от дарители“, а не директно на благотворителни групи.

Представител на Tesla не беше открит веднага за коментар.

Фондация Мъск

Дарението нарежда Мъск като вторият по големина дарител в САЩ след Бил Гейтс и Мелинда Френч Гейтс миналата година, показват данни от Chronicle of Philanthropy.

Досега публичнитедарения на Мъск изоставаха от тези на други милиардери.

Мъск и основателят на Amazon.com Inc Джеф Безос са дарили по-малко от 1% от нетната си стойност, докато Уорън Бъфет и Джордж Сорос са дали повече от 20% до началото на септември, според списание Forbes.

Мъск е президент на фондация Musk, предлагаща безвъзмездни средства за "разработване на безопасен изкуствен интелект в полза на човечеството", наред с други каузи, според уебсайта му.

Миналата година Мъск и фондацията предложиха награди от 100 милиона долара на онези, които могат да измислят технология, която да помогне за премахването на въглерода от атмосферата.

Миналата година той каза, че дарява 20 милиона долара на училища в окръг Камерън, Тексас, мястото, където се намира космодрума за изстрелване на ракетите на Space X, както и 10 милиона долара на град Браунсвил.

Мъск е загатвал и за други по-амбициозни филантропски цели.

В Twitter миналата година той написа: „Ако (Световната хранителна програма на ООН) може да опише... как точно 6 милиарда долара ще решат проблема със световния глад, ще продам акции на Tesla веднага и ще даря парите“.

Това беше отговор на молба за дарение от Дейвид Бийзли, изпълнителен директор на Световната програма за храни.

През януари миналата година той попита потребителите на Twitter за „начини за даряване на пари, които наистина ще доведат до промяна (оказва се, че е много по-трудно, отколкото изглежда)“.