Великобритания отчита най-големия годишен растеж от Втората световна война

Растежът от 7,5% прави Великобритания най-бързо нарастващата развита икономика за 2021 година

11:45 | 11 февруари 2022
Обновен: 14:58 | 11 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Миналата година британската икономика е отбелязала най-големия годишен растеж от 1941 година, а свиването през декември е било по-малко от очакванията, пише Bloomberg.  

Растежът от 7,5% прави Великобритания най-бързо нарастващата развита икономика за 2021 година. Брутният вътрешен продукт се е свил с 0,2% през декември, основно защото разпространението на Омикрон е накарало много хора да останат по домовете си.

Цифрите са голямо облекчение за премиера Борис Джонсън, който се бори с осакатяващ ръст в разходите за живот на населението, както и с множество призиви да подаде оставка след разкрития за партита на Даунинг стрийт по време на строгите ограничения през 2021 година. Данните ще запазят и фокуса на Английската централна банка върху овладяването на инфлацията, като в следващите месеци се очакват нови повишения на лихвите.

След като претърпя по-дълбока рецесия по време на пандемията от основните си конкуренти, свивайки се с 9,4% през 2020 г., Обединеното кралство се радва на по-силно възстановяване, подпомогнато от милиарди паунда правителствена помощ за подкрепа на работните места и фирмите. Прогнозата е, че икономиката ще превъзхожда другите страни от Г-7 за пореден път тази година.

„Благодарение на нашите пакети от мерки и взимането на правилните решения в точния момент, икономиката показва забележителна устойчивост,“ заяви финансовият министър Риши Сунак.

Въпреки ръста, икономиката на страната още не може да се върне на нивата от преди пандемията на тримесечня база, нещо, което Франция и Съединените щати вече постигнаха.

Свиването на икономиката през декември до голяма степен се дължи на спада в сектора на услугите от 0,5%, като местата за настаняване бяха пометени от множество отменени резервации преди Коледа, а търговските обекти отбелязаха спад в посещаемостта заради разпространението на Омикрон и правителствените ограничения.

Бизнесът в цялата икономика също беше възпрепятстван от многото отсъствия на служители, свързани с вируса и продължаващите прекъсвания във веригата за доставки. Положителната страна е, че ефективността на здравеопазване се повиши, заради множеството поставени подсилващи дози ваксини.

Загубата на производството през декември ограничи растежа през четвъртото тримесечие до едва 1% и така БВП остана с 0,4% под нивото му в края на 2019 г. Ограниченията заради омикрон бяха удължени и за януари поради което се очаква и той да бъде слаб.

Главният икономист на KPMG за Великобритания, каза, че натискът върху доходите на домакинствата от нарастващите цени и планираното увеличение на данъците може да доведе до „разочароваща икономическа активност“ през следващите месеци. Тя прогнозира ръст на БВП за тази година от 3,7%.

„Реалността е, че начинът, по който правителството управлява икономиката, ни хваща в капан на цикъла на високи данъци и нисък растеж“, казва Пат Макфадън, който говори по въпросите на финансите за опозиционната Лейбъристка партия. „Последната прогноза на Английската централна банка предполага, че растежът ще се забави значително през следващата година. Това би бил най-бавният растеж от всяка икономика на Г-7."

Прогнозите на Банката, публикувани на 3 февруари, показват, че икономиката е в стагнация през първото тримесечие, но се възстановява силно през следващите три месеца, за да се върне към размера си преди Covid. Банката повиши лихвите на последните си две заседания, като увеличи лихвения процент до 0,5%, а пазарите включват в оценката си в бърза серия от по-нататъшни промени в лихвите до края на годината.

Дефицитът в търговията със стоки, с изключение на благородните метали, леко се е свил през четвъртото тримесечие, като износът расте малко по-бързо от вноса. През декември вносът от страни извън ЕС остана по-висок, отколкото от страни от Европейския съюз за 12-ти пореден месец.