Блокада в стил Отава срещу Covid мерки обхвана и Австралия

Хиляди демонстранти протестират срещу задължителната ваксинация в много компании

09:45 | 7 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Група демонстранти против ваксинацията и привърженици на конспиративните теории блокираха пътища и се насочиха гнева си към офиси на компании в австралийската столица Канбера преди завръщането на федералния парламент във вторник. Протестът наподобява този в канадската столица Отава, пише Бен Уесткът за Bloomberg.

Стотици автомобили и камиони, развяващи австралийски знамена, военни знамена и предизборни банери за бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, пристигнаха в града през последната седмица и поискаха изискванията за ваксинация в предприятията и офисите да отпаднат.

В неделя демонстрантите блокираха пътищата около летището точно когато политици и друг служители в правителството се връщаха в Канбера от цялата страна преди седмицата, в която предстои парламентарно заседание. Малък брой полицаи бяха изпратени на летището, за да попречат на демонстрантите да стигнат до терминала.

Хаотичните демонстрации наподобяват стотиците камиони и протестиращи, които са окупирали улиците на канадската столица Отава от седмици, за да призоват за прекратяване на ограниченията за Covid-19.

Австралийските протести привлякоха всякакви демонстранти. Сред тях има привърженици на движението „суверенни граждани“, което вярва, че хората не са обвързани с определени закони, и привърженици на конспиративни теории като QAnon, които твърдят, че правителството се управлява от тайна мрежа от педофили, които организират трафик на деца, въпреки че нямат доказателства за това.

Нито премиерът Скот Морисън, нито опозиционната Лейбъристка партия са коментирали протестите в Канбера.

Австралия е една от държавите с най-голям процент ваксинирани в света, като почти 94% от населението над 16 години е с поставени две дози от ваксините срещу Covid-19. Въпреки че правителството отхвърли налагането на задължителна ваксинация за гражданите, много хора включително здравни специалисти са били задължени да се имунизират преди да могат да се върнат на работа.

Въпреки високите нива на ваксинация, шумно малцинство австралийци отказаха да си поставят ваксините, което доведе до протестите в Канбера. И въпреки че демонстрантите срещу ваксинацията твърдят, че в някои случаи техният брой е надминавал над 100 000, местните медии посочват, че общият брой на присъстващите е по-скоро няколко хиляди.

В последните седмици в столицата имаше множество сблъсъци с участието на протестиращите пред сградата на парламента на Австралия. Във вторник те опитаха да блокират Националния пресклуб, докато премиерът Скот Морисън изнасяше реч.

На 30 декември вратите на старата сграда на парламента в Канбера бяха опожарени по време на демонстрация срещу ваксинацията.