Украйна и стратегическите резерви задържат петрола близо до 7-годишен връх

Goldman Sachs смятат, че поскъпването на петрола до $90 за барел е неизбежно

11:40 | 26 януари 2022
Обновен: 13:31 | 26 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът остава на цена над 85 долара за барел, след като доклад показа, че САЩ изпускат петрол от стратегическите си резерви, а инвеститорите следят и напрежението в Украйна, предава Bloomberg.

Лекият суров петрол остава стабилен след като поскъпна с 3% във вторник. Американският петролен институт публикува данни, които показват, че американските запаси от петрол са намалели с 875,000 барела през миналата седмица. Ако по-късно днес правителството потвърди тези данни, това ще означава спад за 8 от последните 9 седмици.

От понеделник петролният пазар е обхванат от значителна волатилност, като цената поевтиня с над 2% в понеделник, а след това се възстанови. Той остава близо до 7-годишен връх поради перспективите за продължаващо силно възстановяване на търсенето от пандемията.

Няколко банки на Уолстрийт включително Goldman Sachs Group Inc. прогнозират, че „черното злато“ ще достигне 100 долара за барел през тази година поради затягането на пазарните условия.

„Ситуацията на пазара е доста напрегната и очаквам сериозни движения, казва Джон Дрискол, директор в JTD Energy Services Pte. “Проблемът с Украйна ще предизвиква сериозни сътресения на енергийните пазари. Съществуват сериозни опасения, а нервите на трейдърите са обтегнати. Ще има сериозна волатилност, но настроенията на пазарите са оптимистични. Петролът се насочва към $90 и това е неизбежно“.

По темата Украйна, американският президент Байдън казва, че се обмислят санкции срещу руския президент Владимир Путин, ако той нареди нападение срещу Украйна. Един потенциален конфликт представлява огромни рискове за капиталовите пазари, особено за енергоносителите, като природния газ и петрола, но основният сценарии на Goldman Sachs е да няма смущение в доставките.

Търсенето на петрол в Китай се увеличава, поради по-големия брой китайци, които пътуват в страната по случай Лунната нова година.

Има вероятност Saudi Aramco да увеличи цената на своя Лек арабски петрол с 55 цента за барел за азиатските си клиенти от март. Резкия скок в цените и ограничените инвестиции в последните години доведоха до огромен ръст в печалбата на петролните гиганти и това привлича инвеститори към сектора. Емирът на Катар ще се срещне с Джо Байдън на 31 януари, за да обсъждат мерки чрез които да подсигурят стабилни доставки на електроенергия.