ЕС и САЩ са все по-близо до съгласуване на финансови санкции срещу Русия

Длъжностните лица сближават позициите си относно възпиращите икономически мерки

10:30 | 26 януари 2022
Обновен: 10:40 | 26 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американски длъжностни лица заявиха, че са все по-близо до споразумение с с ЕС по отношение на финансовите санкции, насочени към осакатяване на руските банки в случай на инвазия в Украйна, пише Financial Times.

В разговор с репортери във вторник, след като президентът на САЩ Джо Байдън проведе видеоконференция с европейски лидери, за да координират позициите си по кризата, висши служители на администрацията на САЩ заявиха, че все още се надяват, че заплахата от опустошителни икономически последици може да възпре Владимир Путин, да нападне Украйна.

„Толерантността му към икономическа болка може да е по-висока от тази на други лидери. Но има праг на болка, над който смятаме, че можем да променим сметките му“, каза един високопоставен служител на администрацията на Байдън.

Служители на САЩ и ЕС се опитват да изградят единен фронт по отношение на наказателните мерки, които да бъдат наложени на Москва в случай на атака, като Вашингтон се опитва да сплоти ЕС около най-опустошителните икономически мерки.
Представител на ЕС каза във вторник, че е необходима "по-нататъшна работа зад кулисите", за да се "постигнем абсолютна яснота" какви могат да бъдат "действията, които задействат санкциите" - визирайки естеството и мащаба на руската атака, която ще доведе до ответни мерки от Запада.

Относно самите мерките служителите от администрацията на Байдън подчертаха във вторник, че е имало „наистина окуражаващо сближаване“ между съюзниците, особено относно финансовите санкции, които се обмислят от двете страни на Атлантика.

Сближаването на позициите се съсредоточи върху „размера на финансовите институции и държавните предприятия“, към които ще бъдат насочени, както и „тежестта“ и „спешността“ на мерките и „степента, до която ограниченията биха повлияли на съществуващите рискове в допълнение към новите потоци на финансиране“, каза американски служител.

Белият дом публично подкрепи усилията в Конгреса за налагане на санкции на руски финансови институции, включително Sberbank, VTB, Gazprombank и Руския фонд за преки инвестиции. Усилията за намиране на обща позиция относно санкциите дойде, когато Еманюел Макрон, френският президент, и Олаф Шолц, германският канцлер, трябваше да се срещнат, за да координират европейската позиция по кризата. Той следва действията на САЩ и НАТО за осигуряване на военна подкрепа за своите членове в Източна Европа, включително чрез подготовка на войски в готовност за разполагане.

Министърът на външните работи на Обединеното кралство Лиз Тръс, която каза, че ще посети Украйна следващата седмица, каза: „В този момент е важно да видим, че всички наши партньори по света ще положат усилия. Ние даваме пример, но искаме да видим, че другите следват този пример.”

Освен финансовите санкции, САЩ и ЕС също обсъждат мерките за контрол на износа, за да лишат Русия от чувствителни технологии и ограничения върху енергийния сектор на страната. САЩ и ЕС също обсъдиха начини за смекчаване на последиците в Европа от потенциалната загуба на руски енергийни доставки за континента. Служители на администрацията на Байдън потвърдиха, че са водили преговори със страни, включително Катар и Австралия, за да увеличат производството на газ и да покрият недостига на доставки в Европа, ако е необходимо.

Но дори когато се подготвят да отговорят на евентуална атака, европейски и американски официални лица търсят обща позиция и по дипломатическите преговори с участието на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров за успокояване на кризата.

Един високопоставен европейски политик каза, че е имало обширна координация със САЩ относно писмените отговори на исканията за сигурност на Русия, които се очаква Блинкен да достави на Лавров през следващите дни.

„Пълният доклад беше разгледан с нас с невероятни подробности по всяка точка“, каза служителят на ЕС. „Така че мисля, че предлага, ако желаете, редица възможности за разрешаване, за смекчаване. Въпросът е дали Русия иска това. Дмитрий Песков, говорител на Путин, каза пред репортери, че Русия ще обмисли следващите си стъпки, след като получи писмен отговор от САЩ на проектопредложенията за сигурност по-късно тази седмица. Той добави, че следи разполагането на американски сили с "голяма загриженост", и обвинява Вашингтон, че "де факто ескалира напрежението около Украйна", предава Интерфакс.

Русия обяви нови внезапни военни учения в западните и южните райони близо до украинската граница във вторник, които според нея не са свързани с движенията на силите на НАТО. Министерството на отбраната разпространи видеозапис от ученията, включващи разполагане на ракетни установки Islander, които са в състояние да поразят Киев, и каза, че 6000 войници участват в ученията на юг. Русия е разположила над 106 000 войници и над 60 бойни тактически групи близо до украинската граница през последните месеци, включително като част от голямо съвместно учение с Беларус, насрочено за февруари.