Джокович притежава 80% дял в компания, която разработва лечение срещу COVID-19

Сърбинът беше депортиран от Австралия след като визата му беше анулирана

12:00 | 20 януари 2022
Обновен: 12:12 | 20 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световният номер 1 в тениса Новак Джокович е придобил 80% дял в датската биотехнологична компания QuantBioRes през 2020 година, пише Financial Times.

Миналата седмица той беше депортиран от Австралия заради правен спор свързан с медицинско изключение от правилото за ваксинация на всички, които искат да влязат на територията на страната.

Иван Лонкаревич, изпълнителният директор на компанията е потвърдил инвестицията и пред източници на Reuters.

Той е казал за Financial Times, че не е разговарял с Джокович от ноември и че тенис звездата не е „антиваксър“.  

Джокович отлетя от Австралия в неделя след като загуби делото срещу отмяната на визата му. Министърът на имиграцията Алекс Хоук я анулира, като каза, че присъствието му в страната създава риск от „вълнения сред гражданите“, защото е „символ на нагласите срещу ваксинацията“.

QuantBioRes има 11 изследователи, които работят в Дания, Австралия и Словения, казва Лонкаревич и подчертава, че компанията работи върху лечение, а не ваксина. На сайта на фирмата пише, че тя е започнала да разработва „механизъм за деактивация“ за COVID-19 през юли 2020 г.

Джокович, който е спечелил над 150 милиона долара само от наградни фондове е придобил дела в компанията месец по-рано. Има вероятност той да не може да защитава титлата си и от Ролан Гарос през май, след в понеделник като френското правителство заяви, че всички спортисти, които присъстват или участват в спортни събития в страната трябва да са ваксинирани.  

Биотехнологичната компания разработва пептид, който пречи на коронавируса да заразява човешките клетки и очаква да започне клинични проучвания във Великобритания през лятото.

Говорител на Джокови не отговори на исканията за коментар.