Какъв прецедент можеше да стане с Джокович

Абул Ризви, бивш заместник секретар на Отдел по имиграция на Австралия

13:00 | 10 януари 2022
Обновен: 18:05 | 10 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Основната причина за този проблем, като оставим настрана г-н Джокович и позицията му срещу ваксините е, че до 5 януари 2021 г. политиката и практиката при такива случаи беше да не се разглеждат причините за изключенията дадени от отделните държави и в частност в този случай, от правителството на щата Виктория. Как знаем това? Знаем го по две причини.

Първо, защото на 5 юли, премиерът каза, че правителствената политика е такава.

И второ, знаем го, защото преди 5 юли известен брой тенис играчи в подобна ситуация са допуснати в страната без граничните власти да проверяват  разрешенията за изключение, които са им били дадени .

На 6 януари правителството обяви нова политика. То обяви, че ще проверява причините за освобождаване от ваксинация и първото лице, което беше засегнато беше Новак Джокович, който пристигна по-късно същата вечер, около полунощ и неговата виза беше анулирана. Граничните служби провериха причината за освобождаването от ваксинация и стигнаха до мнението, че не е валидна.

Ако беше депортиран, нямаше да изглежда добре. Така или иначе създава лошо мнение за Австралия. Прави ни да изглеждаме доста дребнави и дезорганизирани.

Но ако отменим визата му отново, за втори път, той ще да трябва да бъде освободен от задържане, докато трае процеса на анулиране визата му от правителството. Това не е бърз процес, тъй като трябва да му се даде шанс за оспорване в съда. До този момент щеше да бъде освободен от ареста, визата му анулирана отново и отново трябваше да бъде задържан. Честно казано това би било ужасно и австралийското правителство би изглеждало много дребнаво.

Би било далеч по-добре за австралийското правителство да седне и поговори с Г-н Джокович и да постигне решение, с което да се предпази общественото здраве и да му се даде възможност да играе на Australian Open. В момента, всичко друго би било доста глупаво.