Мечките се връщат към валутите на развиващите се пазари

Често срещана заблуда е, че валутите на развиващите се страни се представят зле когато Фед затяга политиката си

11:45 | 12 януари 2022
Обновен: 13:11 | 12 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Трейдърите, които следят валути намаляват негативните си прогнози си за развиващите се пазари и вече залагат, че този клас активи е в по-добра позиция да издържи на повишението на лихвите от Федералния резерв, когато и да се случи то, пише Нети Исмаил за Bloomberg.

Валутите на развиващите се икономики са „вероятно вече са достигнали дъното си“, защото когато Федералния резерв увеличава лихвите, това обикновено значи , че доларът е достигнал връхната си точка, пишат в доклад от миналата седмица стратези от Morgan Stanley. Анализатори от Citigroup Inc. пък намалиха част от положителните си прогнози за долара спрямо валути на развиващите се пазари.

Измерител на MSCI Inc. за валути на нововъзникващите икономики достигна 4-месечен връх в сряда, въпреки че доходността по 2-годишните американски облигации достигна нивата от преди пандемията. Те бяха подкрепени от централните банки, които започнаха да увеличават лихвите през 2021 година и осигуриха буфер срещу по-високите американски лихвени проценти.  

„Често срещана заблуда е, че валутите на развиващите се страни се представят зле когато Фед затяга политиката си,“ казва Клаудия Калих, ръководител на отдел дълг на развиващите се пазари в M&G Investments в Лондон. “Обикновено те се обезценяват предварително и докато Фед реално предприеме действия, те започват да се представят добре”.

Калих подкрепя инвестициите в мексиканското и чилийското песо, и чешката крона. Това са част от валути на икономики в които инфлацията може скоро да достигне връхната си точка.  

Унгарският форинт, чилийското песо и южноафриканският ранд са с най-голямо поскъпване от началото на годината сред 22 валути на развиващи се икономики проследявани от Bloomberg. Всяка една от тях е поскъпнала с около 3% спрямо щатския долар.

Разликата между краткосрочната доходност на някои от най-големите развиващи се икономики и САЩ е над 500 базисни пункта, като тя се е разширила с близо 170 пункта от началото на пандемията.

Този буфер ще бъде от полза когато САЩ започнат да увеличават лихвите. Една от валутите, които се очаква да поскъпнат при световно икономическо възстановяване и индийската рупия.  

„Валутите на развиващите се страни отдавна са включили в оценката си по-затегната политика в САЩ, а пазарните участници до голяма степен гледат отстрани“, казват двама фондови мениджъри. „Въпреки това, сянката на все по-настъпателния Федерален резерв продължава да е надвиснала на пазарите и не може да изключим ново поевтиняване при валутите на нововъзникващите пазари“.

Капиталови потоци

Повишаването на лихвите от страна на Фед обикновено подкрепя валутите на развиващите се страни чрез капитал. По-високата доходност по американските облигации ограничава търсенето на американски акции и понижава нуждата на инвеститорите да държат долари. Капиталът, който се освобождава често се насочва към по-рискови активи с по-висока доходност в развиващите се страни, което увеличава паричните потоци към местните активи.  

Между юни 2004 и юни 2006, когато Фед увеличи лихвите с 425 базисни пункта, книжата на развиващите се пазари поскъпнаха с 80% и значително надвишиха ръста от 12% на S&P 500. Този период съвпадна с търсене на местни валути, което изстреля валутния индекс на MSCI FX с 22%. По подобен начин между декември 2015 и 2018 година, увеличението на лихвите от 225 пункта доведе до скок от 22% в акциите на развиващите се пазари, което също беше малко повече от ръста на S&P 500. По същото време валутният индекс също добавил 10%.

Освен ако Федералният резерв не увеличи лихвите с повече от това, което виждаме на последните точкови графики, местните пазари на развиващите се страни и техните валути би трябвало да се представят по-добре през 2022 година, казва Калих.