Стратегията на GE за Азия

Утър Ван Верш, президент на GE АСЕАН

12:47 | 3 декември 2015
Автор: Иван Николов
Движател GEnx на автосалона в Париж 2015. Photographer: Jason Alden/Bloomberg
Движател GEnx на автосалона в Париж 2015. Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Утър Ван Верш, президент на GE за страните от ASEAN коментира стратегията на компанията за развитие в региона, предизвикателствата и шансовете, които очаква за по-тясно сътрудничество със страните. Верш говори с Шери Ан в предаването "Trending Business" от срещата на върха в Банкок.

 

В последната част на панела вие говорехте за някои от предизвикателствата на GE. Вие сте тук отдавна, но някои от тревогите ви отново са заради регулациите. В момент, когато се създава икономическата общност на АСЕАН, какви са предизвикателствата?

Азиатската икономическа общност е фантастична възможност. За съжаление винаги е твърде бавна. Бихме искали вече да работи.

Напредваме, но има още проблеми.

Компанията ни е тук отдавна. Развитието на трансграничните преговори в областта на транспорта, преноса на енергия, авиация са много важни и ще бъдат основата на успеха на икономическата общност на АСЕАН.

Правителствата трябва да се намесят, за да тръгнат нещата по-бързо.

 

Трудност ли е разнообразието на АСЕАН? Имаме по-голяма интеграция вече, но какви трудности очаквате?

Разнообразието е голяма възможност. Във всяка страна има много умения, силна работна сила, много технологичен опит и големи пазари. Гледам на това като на възможност.

Като компания работим по цялата необходима инфраструктура - авиация, петрол и газ, енергетика, пренос на енергия, здравеопазване.

Трябва да донесем най-добрите продукти на този пазар.

 

В кои от тези сектори растете най-бързо и които са най-големите ви пазари?

Всеки пазар в АСЕАН има възможности. Те започват от различна база, затова сме насочени към всички.

Най-големите са Индонезия с 250 млн население и големи възможности в енергетиката, производството на електроенергия. Президентът Джокови даде началото на плана "30 гигавата", много е амбициозен и в него GE иска да играе ключова роля.

Наскоро обявихме инвестиция от 1 млрд в Индонезия. Освен това строим инфраструктура в страната.

 

Каква е стратегията ви в АСЕАН? Къде виждате повече възможности за развитие?

Искаме да присъстваме повече във всяка страна. Имаме силна стратегия за развитие на всички пазари, но сме насочени и към интернета на нещата. GE иска да е лидер. Искаме да събираме информация от цялото оборудване, което сме инсталирали, за да помогнем на клиентите си.

Това е голямата промяна. Някои страни от АСЕАН искат много да участват. Това ще промени правилата на играта в бъдеще.

 

Това е труден сектор, нали? Особено в АСЕАН, където има големи разлики между страните. Как ще го направите в дигиталната област?

Ние сме глобалната локална компания. Имаме 80 000 души в региона, във всяка страна. Това искаме да постигнем. Да натрупаме местен опит, да разберем контекста, клиентите и да сме до тях, когато строим новата инфраструктура. Да намерим нови решения с добавена стойност. Да им помогнем да постигнат печалба и животът на хората да стане по-добър.

 

Работите и в сектора на петрола и газа, който бе силно засегнат. Как го преодолявате?

Това е предизвикателство в краткосрочен план. В бъдеще съм убеден, че този пазар ще се върне и че ще стане страхотна възможност за нас да видим как работим и да оптимизираме дейността си. Искаме да станем по-силни в бъдеще.

 

Как се отразява нестабилността на валутите в някои от азиатските страни?

Валутите ни се отразяват. Някой път позитивно, друг път - негативно. Трябва да гледаме в бъдещето. Плановете ни за АСЕАН е да останем тук и да се развиваме. Наскоро придобихме френската компания Alstom. Това ни дава пълното портфолио в производството на електроенергия, което ще бъде ключът към тези пазари, но и за други технологии - авиация, здравеопазване. Ние идваме с нови решения, а валутите - трябва да се справим и не се тревожа толкова.