Нова Зеландия забранява цигарите за бъдещите поколения

Всеки, роден след 2008 г., няма да може да купува цигари или тютюневи изделия през целия си живот, според закон, който се очаква да влезе в сила през следващата година

12:35 | 9 декември 2021
Обновен: 15:07 | 9 декември 2021
Автор: Георги Карамфилов
iStock
iStock

Управляващите в Нова Зеландия планират да спрат младите хора изобщо да си купуват цигари през целия си живот. Това са едни от най-тежките мерки срещу дейността на тютюневата индустрия, като правителството в Уелингтън твърди, че другите мерки просто отнемат прекалено много време, предава Reuters. 

Всеки, роден след 2008 г., няма да може да купува цигари или тютюневи изделия през целия си живот, според закон, който се очаква да влезе в сила през следващата година. Това е само част от законпроекта, като в него се включва още и намаляване на броя места, където могат да бъдат купени цигари, както и да се намалят нивата на никотина във всички тютюневи изделия. 

“Ние искаме младите хора никога да не започват да пушат, за това предприемаме тази офанзива срещу продажбата на тютюневи изделия,” това заяви министърът на здравеопазването на Нова Зеландия Айеша Верал. “Ако не предприемем нищо, ще отнеме десетилетия преди нивото на пушачи в страната да падне под 5%, а това правителство изобщо няма намерения да остави това да се случи. Никой няма да бъде изоставен”. 

Към момента 11.6% от всички новозеландци над 15 годишна възраст пушат, това е процент, който се покачва до 29% сред възрастните граждани, според официална статистика на правителството. Управляващите ще се консултират със специален екип от здравни експерти, преди да внесат законопроекта в парламента през юни месец следващата година. Целта е до края на 2022 този документ да се превърне в закон. Ограниченията ще бъдат въвеждани поетапно от 2024 г. нататък, като първоначално ще се започне с рязко намаляване на броя на оторизираните продавачи на тютюневи изделия. Тази мярка ще бъде последвана от заповед за намаляване на нивата на никотин в цигарите, която ще бъде въведена през 2025 г. Последната стъпка е създаване на ново поколение, което никога няма да пуши. 

Този пакет от мерки ще направи тютюневата индустрия на Нова Зеландия една от най-ограничаваните в света. Само Бутан води Нова Зеландия в това отношения, имайки предвид, че там продажбата на цигари е директно забранена. Австралия от своя страна беше първата държава в света, която въведе новият тип опаковки на цигарите, които целят да отблъснат хората от пушенето. Правителството в Уелингтън твърди, че подобни мерки оказват ефект, но ако те искат нивото на пушачите в Нова Зеландия да падне под 5%, то трябва да бъдат взети непопулярни мерки. Управляващите твърдят, че в рамките на следващите 10 години броят на пушачите в страната ще падне на половина.

Пушенето убива около 5000 души на година в Нова Зеландия, като това е причина номер 1 за смърт, която е можело да бъде избегната. Правителствената статистика сочи, че 4 от 5 пушачи са започнали да пушат преди 18 годишна възраст. 

Здравните власти приветстваха новите мерки, но тютюневите производители имат притеснения за ефекта им върху техния бизнес, както и за възникването на черни пазари. Управляващите все още не са пояснили как точно тези мерки ще бъдат имплементирани и дали те ще важат за туристите в страната. 

Представители на големите бизнес лобита заявиха, че подкрепят идеята за намаляване на броя на пушачите, но се притесняват, че подобни мерки ще разрушат множество бизнеси.