Китай прие мерки за подкрепа, тъй като спадът при имотите удря растежа

Промяната в тона на Политбюро ясно показва, че ръководство е разпознало низходящия натиск върху икономиката

13:30 | 7 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските власти увелиха подкрепата за националната икономика, тъй като спадът на пазара на имоти заплашва да попречи на растежа през следващата година, предава Bloomberg.

Президентът Си Дзинпин присъстваше на заседанието на Политбюро на Комунистическата партия в понеделник, което завърши със сигнал за облекчаване на ограниченията върху недвижимите имоти. Членовете на панел, който се събира преди по-широката годишна икономическа сесия, на която се определят цели за следващата година, обеща да стабилизира икономиката през 2022 г. Това се случва на фона на криза на ликвидността в строителния сектор, която разтърси китайския пазар на облигации.

В понеделник Китайската народна банка обяви, че ще намали коефициента на задължителните резерви на повечето банки с 0,5 процентни пункта от следващата седмица, като така освобождава 188 милиарда долара ликвидност. Миналата седмица премиерът Ли Къцян сигнализира за предстоящия ход на централната банка и след заседанието заяви, че Китай може да използва различни инструменти на паричната политика, включително намаляване на коефициента на задължителни резерви.

„Промяната в тона на политиката на Политбюро ясно сигнализира, че висшето ръководство е разпознало низходящия натиск върху икономиката“, пишат в бележка икономистите на UBS Group AG. Въпреки че централната банка „потвърди своята „разумна“ позиция на паричната политика, ние смятаме, че това намаляване на банковите резерви изпраща ясен сигнал за облекчаване на паричната политика“, пишат те.

Във вторник Securities Times, предава, че Китайската народна банка е понижила и процента на програмата за отпускане на кредити за селскостопанския сектор и малкия бизнес с 0,25 процентни пункта, като се позвовава на неназовани източници. Последният път, когато тази ставка беше понижена е юли 2020 г.

Китай ще насочи усилията си към стабилизиране на макроикономическите условия, за да гарантира че икономиката ще нараства в разумен диапазон и че редът в обществото ще се запази преди ключовата среща на 20-ия конгрес на партията по-късно следващата година, заяви Политбюро.

Изявлението на Политбюро не включва фразата „къщите са за живеене, а не за спекулации“ – израз, който Политбюро използва през юли, а също и вицепремиерът Лиу Хъ в свое есе от миналия месец. Изявлението през юли се съсредоточи върху необходимостта от контрол на цените на жилищата, което почти липсваше в съобщението в понеделник.

„Тонът за жилищния сектор е по-миролюбив“, пишат в бележка икономистите от Morgan Stanley China. „Потвърждаваме нашата прогноза за растеж на БВП от 5,5%, която е над средната на повечето икономисти и очакваме ясна промяна в политиката към антициклично облекчаване и рестартиране на регулациите, в които институциите ще играят по-голяма роля.

Дори растеж от 5,5% би бил осезаемо по-малък от тези 6,7% увеличение на брутния вътрешен продукт, които Китай регистрира средно през петте години до 2019 г., преди появата на Covid-19.

Последният набор от икономически данни за промишлеността и цялостната икономика показват подобрение, по-строгите ограничения на пазара на имоти в Пекин доведоха до спад в строителството и задълбочиха ликвидната криза в фирмите за недвижими имоти, включително борещата с фалита China Evergrande Group.

Акциите на китайските строителни компании скочиха във вторник заради сигнала на централната банка, като измерител на Bloomberg за строителните компании се повиши с 3,2% до най-високата си стойност от края на ноември. Акциите на Evergrande поскъпнаха с до 8,3%.

Какво казват икономисти 

„Смятаме, че намаляването на коефициентите ще помогне да се компенсират трудностите, пред които е изправена икономиката, особено през първото тримесечие на 2022 г. Ние продължаваме да смятаме, че през следващата година, задължителните резерви ще бъдат намалени с още 50-100 базисни пункта.“

Намаляването на коефициента на задължителни резерви е „регулярно действие на паричната политика“, се казва в съобщение на Китайската централна банка от понеделник. То цели да разсее очакванията, че това е началото на цикъл на облекчаване на паричната политика. „Разумната посока на паричната политика не се е променила“, се казва в него, както и че централната банка „ще продължи с нормална парична политика, поддържайки стабилността, последователността и устойчивостта на политиката и няма да наводнява икономиката със стимули“.

Част от парите, освободени от съкращаването на задължителните резерви, ще бъдат използвани от банките за погасяване на заеми от средносрочния кредитен механизъм на Китайската централна банка, а част от тях ще бъдат използвани за попълване на дългосрочния капитал на финансовите институции. На 15 декември, когато влиза в сила съкращаването на резервите изтича падежа на едногодишни заеми на стойност почти 1 трилион юана.

Намалението на коефициента ще се прилага за всички банки с изключение на тези, които вече са на най-ниското ниво от 5%, които са предимно малки търговски банки. Среднопретегленият коефициент за финансовите институции ще бъде 8,4% след съкращаването, което е по-малко от предходната ставка от 8,9%, се казва в отделно изявление на Китайската народна банка.

Мярката ще понижи капиталовите разходи за финансовите институции с около 15 милиарда юана всяка година, което ще намали общите разходи за финансиране на икономиката, се казва още в изявлението.