Проучване показва завишен риск от повторно заразяване с щама Омикрон

Анализите показват, че за разлика от вариантите Бета и Делта, новият щам Омикрон показва значително по-висока способност да избягва имунитета от преболедуване.

18:00 | 3 декември 2021
Обновен: 20:08 | 3 декември 2021
Автор: Антон Груев
Проучване показва завишен риск от повторно заразяване с щама Омикрон

Вариантът на Covid-19 Омикрон беше свързан със значително по-голям риск от повторно заразяване на преболедували спрямо предходните вълни, предава Financial Times. Това показва първото мащабно проучване на новия щам проведено в Южна Африка. Анализите показват, че за разлика от вариантите Бета и Делта, новият щам Омикрон показва значително по-висока способност да избягва имунитета от преболедуване.

Това е заключението на южноафрикански епидемиолози, които са провели проучването. Резултатите от изследването показват, че по-високата степен на повторно заразяване съвпада с установяването на новия щам в страната. Учените не са изследвали ефекта от Омикрон върху имунитета придобит след ваксинация или дали повторно заразените са по-застрашени да развият сериозни симптоми на болестта. Откритието на Националния институт по заразни болести на Южна Африка вероятно ще разтревожи световните експерти, които наблюдават повторния ръст на случаите на заразени с Омикрон в допълнение към тревогите, че необичайният му генетичен състав му позволява да избегне придобития чрез ваксина или преболедуване имунитет.

Анализ на резултати от тестове направени до 27 ноември, който още не е преминал партньорска проверка е разглеждал случаи на хора, които са прекарали болестта поне 3 месеца по-рано. То е сравнило риска от повторно заразяване по време на първата вълна на пандемията спрямо следващите вълни от други варианти. При щамовете Бета и Делта не е имало завишен риск от повторно заразяване, докато при Омикрон, той е 2,4 пъти по-голям. До сега рискът за прекаралите вируса от повторно заразяване беше 80% по-нисък.

Тези резултати предполагат, че скоростта на разпространение на Омикрон се дължи поне отчасти на увеличената способност да заразява вече преболедували хора. Южна Африка отбелязва ръст на новите случаи на Омикрон, откакто за първи път засече новия щам на територията си. Властите откриха над 11,500 нови случаи в четвъртък, като над 20% от направените тестове са били положителни. Едва преди няколко седмици броят на новозаразените в страната беше няколкостотин.

Скокът тревожи учените, защото се смята, че Южна Африка има високи нива на преболедували от предходните вълни, но пък страната има относително нисък процент ваксинирани, като около 25% от населението е изцяло имунизирано. „Все още търсим отговорите на важни въпроси, като дали Омикрон може да избягва имунитета на ваксините и какви са потенциалните последици от понижения имунитет върху защитата срещу сериозно разболяване и смърт,“ пише в проучването.

“Хоспитализираните в провинция Гаутенг, където за първи път беше открит новия щам също се увеличават. В седмицата до 28 ноември са били приети 788 души, което е повече от два пъти повече от предходната седмица. Световната здравна организация, която в края на миналата седмица определи Омикрон, като „“вариант будещ опасения“ заяви, че ще бъдат необходими поне 2 седмици, докато се разберат ефектите от щама върху ваксините. И въпреки че страните по света наложиха строги ограничения за пътуване от и до Южна Африка в опит да забавят разпространението на Омикрон, случаите на заразени с него са установени в десетки държави.