Мадуро изгони европейски наблюдатели върху изборния процес

Делегатите са провеждали интервюта и са проследявали възраженията срещу изборния процес от страна на кандидати и партии

09:32 | 3 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Властите във Венецуела са изгонили наблюдателите от Европейския съюз на изборите в страната дни преди планираното им заминаване, предава Bloomberg.

Анализатори от ЕС и няколко служители ще напуснат страната този уикенд, след като външното министерство е отказало да удължи визите им, според източник пожелал да остане анонимен. Те са получили заповед да напуснат страната от външното министерство и Националния избирателен съвет, което е още един признак за натиска, който правителството на Николас Мадуро оказва на външните сили след изборите проведени през миналия месец.

Нито министерството, нито избирателният съвет отговориха на съобщения с искане за коментар. Екипът е планирал да остане в страната до 13 декември по график, съгласуван със съвета и одобрен от правителството на Мадуро.

Но в навечерието на изборите напрежението започва да нараства, когато Мадуро отхвърля техните предварителни констатации. След това той обвинява наблюдателите, че са „шпиони“ след публикуването на предварителен доклад, който посочва недостатъци и нередности в регионалните избори на 21 ноември. Решението да бъдат изгонени предсрочно хвърхя допълнителни съмнения  върху изборите, които Мадуро промотира като свободни и честни.

Върховният съд на страната, който е съставен основно с верни на правителството магистрати, вече се намеси в надпреварата за губернатор, като назначи повторни избори, след като опозиционен кандидат поведе в преброяването на гласовете. Властите упражняват тормоз над кметовете, избрани от опозиционните партии. Преди седмици Мадуро лишава избрания за губернатор на една от провинциите от някои правомощия.

ЕС изпраща 130 души да наблюдават вота, като това е първата такава делегация от 15 години. Повечето наблюдатели вече са напуснали страната, а тези, които остават, са провеждали интервюта и са проследявали възраженията срещу изборния процес от страна на кандидати и партии и събират информация за окончателен доклад, който планират да публикуват до началото на февруари.

Делегатите не са получили информация защо мисията им е била прекратена.