В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Е. Мелендес: Не очаквам промяна в поведението на България спрямо Венецуела

Естефания Мелендес, представител за ЮИЕ на временния президент на Венецуела Хуан Гуайдо, "Бизнес старт", 23.11.2021

15:55 | 23 ноември 2021
Обновен: 18:03 | 23 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Към момента няма очаквания, че позицията на България към Венецуела ще се промени. Представителите на Венецуела в Югоизточна Европа имат отлична връзка с Министерството на външните работи в България, като представителите на министерството са напълно наясно със ситуацията във Венецуела. Това заяви Естефания Мелендес, представител за ЮИЕ на временния президент на Венецуела Хуан Гуайдо, в ефира на предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки. 

“С новото българско правителство ние сме отворени за дискусия и се надяваме да продължим да получаваме подкрепата на България.”

Естефания Мелендес коментира и скорошните местни избори, които се проведоха във Венецуела и на които социалистите обявиха впечатляваща победа. Тя заяви, че чисто юридическото провеждане на изборен процес, не означава, че гражданите имат право на избор. 

“Във Венецуела има над 250 политически затворници, много партии са забранени, политическите лидери са в изгнание. Опозицията на Мадуро не беше сигурна дали изобщо има смисъл да се участва на тези избори.” 

Мелендес заяви, че над 60% от населението на Венецуела не е гласувало на местните избори. Тя е на мнение, че мисията на ЕС, която бе изпратена там, за да наблюдава провеждането на изборния процес, констатира много сериозни нарушения. 

“Ние искаме да прекратим тази диктатура чрез мирни преговори и искаме да обединим всички опозиционни партии зад тази идея.”

Естефания Мелендес посочи, че опозицията във Венецуела има своите различия във вижданията и всяка от тях се е фокусирала в различен проблем от битието на венецуелските граждани. Въпреки това, президентът Хуан Гуайдо е призовал всички опозиционни сили да се обединят зад идеята да се премахне нелегитимния диктатор Мадуро. Мелендес е категорична, че Мадуро няма легитимното право да се определя като лидер на Венецуела и подчерта, че всички демократични страни са на същото мнение. 

“Има страни, които разпространяват лъжливи твърдения, но целия демократичен свят подкрепя нас.” 

За Естефания Мелендес е особено показателно, че Международният наказателен съд е започнал отворено разследване срещу Мадуро по обвинения в нарушаване на човешките права, убийства и репресии. Това е първата страна в Южна Америка, която става обект на подобно разследване. 

“Съдебната система във Венецуела не работи правилно. Международният наказателен съд постанови, че съдилищата в страната не правят достатъчно, за да спрат репресиите и убийствата.”

Подобно постановление е направено и от Съвета по правата на човека на ООН, заяви Естефания Мелендес и изрази своята искрено благодарност към България за помощта, която е указала по време на приемането на резолюцията, която да одобри финансирането на независимо разследване на престъпленията срещу човечеството. 

Мелендес бе категорична, че преговорите между обединената позиция и социалистите около Мадуро, които ще се проведат в Мексико Сити, са единствения начин да се стигне до честни президентски избори. Тя допълни, че Венецуела ще има нужда от подкрепата на международната общност, която да окаже натиск като заяви подкрепата си за демократичните принципи във Венецуела.

Целия разговор можете да чуете във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да видите тук