В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Някои електронни стоки в България са 30% по-евтини от останалия свят

Пабло Мартинез, стратег по проучванията в Sweet Spot PR, „В развитие“, 24.11.2021 г.

15:32 | 24 ноември 2021
Обновен: 17:52 | 24 ноември 2021
Автор: Даниел Николов

Забавянията в доставките и неустойчивия добив на суровини ще продължат да вдигат цените на електрониката. България се нарежда на 38-мо място сред 50 страни по цени на електрониката, като някои продукти се продават на цени от 35% под световното ниво, показва проучване на платформата за наем на електроника Grover. Заради данъците и валутата Аржентина е най-скъпата държава за покупка на електроника, а най-евтино е в Хонк Конг със своя легендарно отворен пазар. Това коментира Пабло Мартинез, стратег по проучванията в Sweet Spot PR, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Проучването на Grover обхваща данни за конкретни продукти в различни магазини – физически и онлайн – по целия свят, като сравнява какво плащат консуматорите за един и същи продукт и се вземат предвид нарушените вериги на доставките, данъците и влиянието на местната валута.

„С локдауните в Европа в момента, ситуацията с веригите на доставки се усложнява. Правителствата полагат усилия да решат проблема, но пазарът би трябвало да се оправи сам с него. В момента няма никъде Sony PlayStation например и цените на електрониката по цял свят расте.“

Освен традиционни фактори като търсене и предлагане, данъците в различните държави играят основна роля в класацията, което може да обясни позицията на България, каза Мартинез.

Анализаторът очаква ситуацията да остане в това състояние в близките месеци, преди да започне да се подобрява догодина.

Най-голяма разлика в цените като цяло се наблюдава при видео картите. От 100 евро преди крипто бума цените са се покачили до почти 700 евро за една година, а тази цена се удвои през изминалата година. Според проучването няма особена разлика между физическите и онлайн магазините, като и двата типа са се научили да задържат стоки на склад преди празничните сезони.

Търсенето на електроника не може да спре и няма устойчив подход що се отнася до суровините и покачващите им се цени. „Има нужда от толкова много различни суровини, за да се произведат компонентите. Цените на суровините ще продължат да растат“ и това ще се отразява на електрониката още двадесет години, докато се появят проактивни устойчиви програми, смята Мартинез.

В коментар за тенденцията за технологични продукти под наем, Мартинез каза, че това е все по-популярно, тъй като хората вместо да изхвърлят старите си вещи, намират начин за тяхната употреба като печелят от това.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.