Български банки спират финансиране на бизнеси с тежък въглероден отпечатък

Теодор Маринов, член на УС и изп. директор на ОББ, Бизнес старт, 24.11.2021

13:00 | 24 ноември 2021
Обновен: 18:14 | 24 ноември 2021
Автор: Галина Маринова

През ноември 2020 година ЕЦБ публикува ръководство относно рисковете, свързани с климата и околната среда. Очакванията са това да доведе до съществени промени в дейността на банките. 

"Имаме програма на ниво страна и на ниво група KBC. Не сме чакали инструкциите на Европейската централна банка. При нас става дума за дългогодишен проект, започнал от преди 10 години". Тoва каза Теодор Маринов, член на УС и изп. директор на ОББ, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. "Политиката на холдингово ниво е да не финансираме холдинги със съществена част на производство на енергия от въглища и нямат план за излизане от такова производство. Това е изключително съществено".

"Още когато през 2017 г.  KBC придоби ОББ, имаше един преходен период, в който трябваше да се съобразяваме с кредитните политики на KBC без да сме част от KBC. Мога да ви кажа, че в ОББ имахме кредити към въглищния сектор в България. През 2017 година ни казаха: "Колеги, това е извън политиката на групата" и ние (още тогава) излязохме от този бизнес. Не можем да финансираме бизнес, свързан с въглища". 

Маринов подчерта, че насоките на ЕЦБ са публикувани през последното тримесечие на 2020 година. "За да бъдат банките напреднали в този процес, е нужно да са започнали много преди насоките, както сме започнали ние. KBC бе от най-напредналите по отношение на политики и общо управление на тази дейност. Ако бяхме започнали ноември месец миналата година, в момента щяхме да сме доста по-назад. Това е въпрос на отговорно поведение и проактивност. До голяма степен се опитваме да предвидим какво ще се очаква в бъдеще, не толкова какво се очаква в момента".

"Това, което се очаква от нас, е да можем да оценим ефекта на въглеродния отпечатък върху околната среда от това, което правим. Създадохме т.нар. бели книги за всички сектори, които имат въглероден отпечатък в рамките на 90% от общия въглероден отпечатък в България. Разполагаме с данни за всеки от тези сектори, с данни за нашата експозиция, за основните тенденции и действията, които трябва да предприемем". 

На въпроса как Екологичните, социални, управленски фактори (ESG) ще се отразят на продуктите, които предлага банката, гостът каза: "Ние сме изключително активни във финансирането на възобновяеми енергийни източници, във финансирането на електрически превозни средства, в проекти, свързани с подобряване на енергийната ефективност на бизнесите".

"Това, което ние решихме като група на KBC, е да брандираме и да наричаме "зелени финансови продукти", само такива, които отговарят на изискванията на таксономията. Тя е "процес в развитие" и още има много елементи, които трябва да се изяснят. За да бъдем прозрачни към обществото, към акционери, към икономическите агенти и най-вече към нашите клиенти, ние трябва да имаме ясни правила. В момента сме в процес на финализиране на оценките, свързани с това. Все пак конкретните делегирани актове, свързани с таксономията, бяха публикувани през май. Отново говорим за процеси, свързани с време и анализ". 

Повече вижте във видеото.