Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Инфлацията беше необходимост, а Covid-19 беше просто оправдание

Камен Колчев, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на "Елана Финансов Холдинг", "Светът е бизнес",14.10.2021,

21:03 | 14 октомври 2021
Обновен: 22:21 | 14 октомври 2021
Автор: Веселин Николов

Въпреки че световните пазари са на незапомнени върхове, очаквам те да растат още поне една-две години. Има твърде много пари на пазара и те трябва да се наместят някъде. Това е прогнозата на Камен Колчев, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на "Елана Финансов Холдинг", която той даде в предаването  "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Настоящата цена на петрола – около 80 долара, скоро няма да падне и определено няма да се върне до доскорошните цени от 50 долара за барел. Това означава, че цените на другите активи ще продължават да растат. Тази тенденция ще се задържи в следващите 6 до 12 месеца, каза Колчев. 

Пазарите в България тази година се представят удивително добре. Българският пазар има 30% ръст, което е изключително много. Това се вижда по резултатите и на фондовете и на инвеститорите. Другото нещо е, че инвеститорите вече не гледат на пазара като кошница, а подбират акции, които дават дивиденти от различни сектори, акции, които се представят добре дългосрочно. Виждаме как книжата на компании като „Алтерко“ и „Телелинк“ отчетоха голям ръст в цената.

Колчев посочи и че има сериозен интерес към първичните публични предлагания, но в по-малкия сегмент - до 3 млн. евро. Това за българския пазар е средноголяма сума и виждаме, че в този сегмент има пазар и проведените първични публични предлагания бяха голям успех. За сегмент от 20-30 млн. лева или евро почти няма пазар, защото няма толкова много компании, които да постигнат такива резултати.

Според него инфлацията няма да има дълготраен негативен ефект върху световната икономика, а точно обратното: "От инфлация имаше нужда, защото дълги години тя беше нулева или отрицателна. Сега се скрихме зад Covid-19, за да оправдаем тази инфлация, дължаща се на напечатаните преди 10 години пари, които продължават да се печатат и да се изливат на пазара".

Колчев прогнозира, инфлация в период от 5 до 10 години с плавен годишен ръст от 4-5%.

От поне 10 години е ясно, че българската енергетика има нужда от реформи, но никой не ги направи. Сега, в условията на тази енергийна криза, се вижда колко неподготвена е нашата енергетика. Тази енергийна криза, не само в България, но и в Европа, е следствие на лошо планиране, каза Колчев. Според него Русия умело е използвала ситуацията, качвайки цените на природния газ, за да окаже натиск за одобряването на "Северен поток 2".
Като основни рискове за България посочи политическата несигурност и липсата на държавна политика за ваксинация.

Целия разговор гледайте във видеото.